ACNEWS

Halálos is lehet a legnépszerűbb diéta

Fotó: Pixabay
Fotó: Pixabay
Aggasztó mellékhatásokra mutatott rá egy új tanulmány az időszakos böjtölésről. Az életükkel játszanak a követői.
Hirdetés
Ad image

Az időszakos böjtöt, más néven rövid távú böjtöt vagy időszakos koplalást egészséges módszernek tartják a fogyás vagy a testsúly megtartása érdekében. Ennek lényege, hogy az étkezések között meghatározott szüneteket tartunk. Amelyek a pár órától egészen az 1-1 nap kihagyásáig tarthatnak. Az alakunkra gyakorolt hatásán kívül a böjt ezen típusa állítólag megelőzi a cukorbetegséget, elősegíti a károsodott sejtek megújulását, valamint javítja az anyagcserét. Éppen ezért a diéta az utóbbi években egyre népszerűbbé vált.

Egy nemrégiben készült tanulmány azonban arra utal, hogy ennek a táplálkozási formának veszélyes vonatkozásai is vannak. A sanghaji tudósok megállapították, hogy azoknál, akik ilyen formán tartják a böjtöt, jelentősen nagyobb volt a szívbetegségben való elhalálozás kockázata. A kutatók konkrétan a 16:8-as módszert vizsgálták, amelynek lényege, hogy naponta 8 órán át étkeznek, és 16 órán át tartózkodnak az ételtől. A vizsgálati alanyoknál 91 százalékkal magasabb volt a szívbetegségben való elhalálozás kockázata, mint azoknál, akik a hagyományos étrendet követték.

Ez a kockázat azoknál az embereknél is fennállt, akik már krónikus betegségben vagy rákban szenvedtek. A már meglévő szív- és érrendszeri betegségben szenvedő, időszakos böjtöt gyakorló embereknél 66 százalékkal nagyobb volt a kockázata annak, hogy szívbetegségben vagy stroke-ban halnak meg. Ellentétben a rákos betegekkel, akik a megszokott időbeosztás szerint étkeztek. A tanulmány vezető szerzője, Victor Wenze Zhong ezért azt tanácsolta a szívbetegségben vagy rákban szenvedőknek, hogy legyenek óvatosak. „Az eddigi bizonyítékok alapján fontosabbnak, hogy mit eszünk, mint arra, hogy mikor eszünk.” – idézte a tudóst a Die Krone.

Facebook
Twitter
Reddit
Telegram
Email
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés