ACNEWS

Szabálytalan szívverést okozhatnak a diétás üdítők

Fotó: Pixabay
Fotó: Pixabay
A heti két, vagy annál több liter mesterségesen édesített ital növelheti a szívproblémákat. Lehet nem ezt kéne a sült krumpli mellé kérni.
Hirdetés
Ad image

A heti két liter vagy annál több mesterségesen édesített ital fogyasztása 20%-kal növeli a pitvarfibrilláció kockázatát. Ez a betegség lényegében egy szabálytalan szívverés, amely olyan érzés, mintha néha „remegne” a szívünk. A frissen megjelent tanulmány arra is rámutatott, hogy hasonló mennyiségű hozzáadott cukrot tartalmazó ital fogyasztása 10%-kal növelte az állapot kockázatát. Míg körülbelül 113 gramm tiszta, cukrozatlan gyümölcs – vagy zöldséglé fogyasztása 8%-kal alacsonyabb pitvarfibrillációs kockázattal járt együtt.

„Ez az első tanulmány, amely összefüggésről számol be a kalóriamentes és alacsony kalóriatartalmú édesítőszerek, valamint a cukorral édesített italok és a pitvarfibrilláció fokozott kockázata között.” – mondta Penny Kris-Etherton, a Pennsylvania Állami Egyetem táplálkozástudományok professzora. A kutatásban a genetikai hajlamot is vizsgálták. Az eredmények pedig változatlanok maradtak azokban az esetekben is, amikor az alanynak volt rá fogékonysága. Egy 2017-es tanulmány szerint az európai felmenőkkel rendelkező embereknél körülbelül 22%-os a kockázata annak, hogy öröklik az állapotot.

„Még több kutatásra van szükségünk ezekkel az italokkal kapcsolatban, hogy megerősítsük a kapott eredményeket, és hogy teljes mértékben megértsük a szívbetegségekre és más állapotokra gyakorolt összes egészségügyi következményeit.” – mondta Kris-Etherton, aki az Amerikai Szív Szövetség táplálkozási bizottságának tagja. „Addig is a víz a legjobb választás. A tanulmány alapján pedig jobb kerülni a kalóriamentes és alacsony kalóriatartalmú édesített italokat.” – tette hozzá a CNN-nek.

Facebook
Twitter
Reddit
Telegram
Email
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés