ACNEWS

2024. September 19.   |   Vilhelmina napja

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Ad image

Kutyavilág Kisorosziban: Havas Henrik is kompozik az árvíz miatt

Fotó: AcNews
Fotó: AcNews
Árvíz miatt se ki, se be: elvágták a külvilágtól Kisoroszit, Havas Henrik is csak komppal mehet haza, a festői szépségű falujába.
Hirdetés
Ad image

Mától kutyavilág köszöntött Kisoroszi lakóira, köztük Havas Henrikre, is, mivel az árvíz miatt lezárták a falut, így a Havas Henrik jobb híján csak komppal jut haza. Ugyanis a Tanár úr szerdán három tévéfelvételen vesz részt Budapesten, mire végez, a faluját az árvíz miatt már elzárták a külvilágtól. De Visegrád felől komppal át lehet majd kelni a megáradt Dunán. „Jövő hét csütörtökig ki se mozdulok majd a házból. Csak olvasok és írok” – fogadkozott Havas Henrik Kisoroszi kikötőjében. Eközben Géza, a rév kezelője épp az indulásra készül. Aki ha épp nem a hajóállásban van, akkor Havas Henrik kertjében a füvet nyírja.

Havas Henrik alig várja, hogy egy hétig ki se mozduljon Kisoroszin a házából Fotó: AcNews

„Nincs okunk a félelemre – folytatta Havas. – Amennyiben a Budapestet a Dunakanyarral összekötő 11-es főutat is lezárják (ott is van védendő szakasz Szentendre és Leányfalu környékén), akkor hajóval hozzák ide a kenyeret és a tejet. De ezt már megszoktuk” – magyarázta az AcNews-nak Havas Henrik. Végszóra kék lámpával villogva befut a kikötőbe a villanyszerelők kocsija. Percek alatt kikötik az áramot és száguldanak is tovább, ezer dolguk van még.

Pörögve hánykolódnak a fatörzsek

A Rév utcai kaptatón kézen fogva sétálnak le az óvodások a Duna-partra. Megnézik a megáradt folyót, melynek habjai már a szélső ház kerítésének lábazatát nyaldossák. Feljebb az egyik ház udvarán raklapokra állított, vízzel teletöltött műanyagmedence várja, hogy visszatérjen az indiánnyár. Szemben vele a presszó terasza üres, csak délután 4-kor nyit ki. A szomszéd kertjében kajakok, csónakok hevernek a fűben. Eközben a rohanó folyón több tonnás, pörögve hánykolódó fatörzsek sejtetik: hamarosan nagy baj lesz itt.

Edit néni, Judit néni és Éva néni sok árvizet megélt már Fotó: AcNews

A helyiek persze azt hangoztatják, hogy nyugodtak. Ugyanakkor szavaikban ott bujkál a félelem. „Gyerekkorom óta itt lakom, csak egyszer szakadt át a gát, még 2003-ban. Igaz, akkor befolyt a Duna egészen a Vörös Gyuriék kertjéig. Aztán megcsinálták a gátat a bekötőútnál, majd a sóderbánya felé is – meséli a 70 éves Jutka néni.”

Nem tudjuk, hogy Bécs felől mi jön

„Azóta nincs baj, én csak tudom, mert közvetlenül a Duna-parton lakom – teszi hozzá a 70 éves Jutka néni. – Mégis idegesítő ez a várakozás, ez a nagy felhajtás. Hiszen nem tudjuk, hogy Bécs felől mi jön. Elvégre olyan még nem volt, hogy Ausztriában autópályákat öntött el az árvíz. Nem igaz?” A 72 éves Verőczei Éva élete felét Kisorosziban, a nyaralójában töltötte. Mint mondta, most azért jött vissza a férjével, Róberttel, mert egy hétig körbe zárja a falut a Duna. És jól emlékszik, hogy 2013-ban akkora volt a víz a házában, hogy a derekáig ért. „Hogy a 77 éves férjemnek hasznát veszem-e az árvízi védekezésben? Hát persze! Hiszen ő még ebben a korban is vígan focizik” – neveti el magát az asszony.

Molnár Csaba polgármester felkészülten és nyugodtan várja az áradást Fotó: AcNews

Kisoroszi polgármestere, Molnár Csaba biciklivel gurul a Rév utcai kikötőhöz. „Addig a kukáig jön fel majd a víz – mutat rá a polgármester a legszélső ház előtt álló kültéri szemetesre. – Odáig pallósort építünk majd a révtől, azon tipegnek végig az utasok. Nyugodtak vagyunk, több nagy áradást is átéltünk már. Megérkezett a falunkba 8 speciális mentő, köztük vízimentő, búvár, tűzoltó, egészségügyi szakember, szóval lesz majd, aki vigyáz ránk.”

Facebook
Twitter
Reddit
Telegram
Email
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés