ACNEWS

Eddig ennyien haltak bele idén az extrém kalandokba

Fotó: Illusztráció / Pixabay
Fotó: Illusztráció / Pixabay
Idén rekordszámú kalandor lelte halálát, miközben veszélyes hobbijuknak áldoztak. És még csak az év felénél járunk.
Hirdetés
Ad image

2023-ban eddig legalább 85 ember vesztette életét vagy tűnt el, miközben olyan kockázatos kalandokban vett részt, mint az Everest megmászása, az óceán mélyére ereszkedés, vagy a lavinák elleni küzdelem.

Múlt héten az amerikai parti őrség bejelentette öt felfedező halálát, akik az OceanGate Titan tengeralattjáró fedélzetén voltak, amely a Titanic roncsai felé tartott az Atlanti-óceán mélyén. A 19 és 77 év közötti áldozatok csatlakoztak a 2023-ban eddig meghalt kalandorok hosszú listájához.

Minden évben ezrek vállalkoznak arra, hogy megmásszák a Tibet és Nepál között fekvő Everestet, a világ legmagasabb hegyét. Csúcsa 29 029 láb, azaz 8848 méter magasan van a tengerszint felett. Idén már rekordszámú, tizenkét túrázó halt meg, miközben megpróbálta megmászni az Everestet, és még legalább öten eltűntek. A jelentések szerint a meghaltak vagy eltűntek közül néhányan serpák voltak, vagyis olyan vezetők, akiknek az a feladatuk, hogy segítsenek más hegymászóknak feljutni a csúcsra, majd befejezni a leereszkedést.  Az elesett túrázók megmentése önmagában is kockázatos vállalkozás a törékeny jég, a kimerítő hőmérséklet, és a legyengítő magassági betegség közepette.

„A mentések száma példátlan volt, valószínűleg 200 repülés történt a 2-es táborba a szezon során” – mondta Guy Cotter, az Adventure Consultants ügyvezető igazgatója.

A Mount Everest 2014 óta nem látott ilyen halálos évet. Nepál turisztikai igazgatója, Yuba Raj Khatiwad a halálesetek magas számát „az időjárás változásának” tulajdonította – számolt be a New York Post.

„A fő ok az időjárás változása. Ebben a szezonban az időjárási körülmények nem voltak kedvezőek, nagyon változékonyak voltak. A klímaváltozás nagy hatással van a hegyekre” – mondta.

Bár az Everest a legmagasabb, természetesen nem ez az egyetlen hegy, amely életeket követel. Idén eddig legalább egy ember halt meg a Kancsendzöngán, a világ harmadik legmagasabb hegyén.

A tizedik legmagasabb hegy, az Annapurna legalább három halálos áldozatot követelt. Köztük a világhírű ír túrázó, Noel Hannaét, aki szintén a csúcs elérése után halt meg. Hanna volt az első írországi, aki 2018-ban elérte az Annapurna csúcsát.

Még kisebb, kevésbé ijesztő hegyek is követelnek áldozatokat. Ilyen lehet az eltűnt színész, Julian Sands esete, aki januárban tűnt el a kaliforniai San Gabriel-hegységben, a Baldy-hegységben.

Az amerikai állami és nemzeti parkok számára sem idegenek a tragédiák. Idén eddig több mint két tucat parklátogató vesztette életét – egyenként többről számoltak be a Lead Mead, az Arches Nemzeti Park és a Grand Canyon területén.

Eközben a Colorado Avalanche Information Center által összeállított adatok szerint csak az Egyesült Államokban idén eddig 28 lavina okozta halálesetről számoltak be.

Idén legalább öt szörfös, köztük nagynevű sportolók is meghaltak külön-külön, amikor a mindent elsöprő hullámok elborították őket.

Facebook
Twitter
Reddit
Telegram
Email
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés