ACNEWS

Lázadnak a vasutasok – több pénzt akarnak

Fotó: MTI
Fotó: MTI
A bértárgyalások mielőbbi valódi megkezdését, rendkívüli ülés összehívását sürgetik a vasutas szakszervezetek.
Hirdetés
Ad image

A vasutas szakszervezetek Pafféri Zoltán vezérigazgatónak írt közös levélben szólítják fel a munkáltatót, ne hátráltassa az egyeztetések megkezdését, mert a munkavállalók mielőbb tudni szeretnék, mennyiért dolgoznak jövőre, vagyis mekkora béremelésre számíthatnak.

A szakszervezetek jövőre 15 százalékos, de legalább 70 ezer forintos béremelést és a lojalitási jutalom 50 ezerrel való növelését kérik.

Miután a MÁV Zrt. vezérigazgatója érdemben nem reagált a szakszervezetek bérkövetelésére, a VDSZSZ Szolidaritás, a Közúti Közlekedési Szakszervezet és a Vasutasok Szakszervezete levélben hívták fel a figyelmét arra, hogy a kormány már jó ideje kihirdette a 2024-es, 2023. december 1-től érvényes minimálbéreket. Ennek ismeretében a vasutas munkavállalók képviselői is bejelentették egybehangzó bérfejlesztési követelésüket. Ezt a MÁV-Volán-csoport Csoportszintű Érdekegyeztető Tanács (CSÉT) – november 15-ei – ülésén tárták a munkáltató elé. Több szakszervezet is megegyezett abban, hogy jövőre az alábbi követeléseket a legfontosabb teljesíteni:

  • a 2024-es bérek 15 százalékos, de legalább 70 000 forintos emelése,
  • a lojalitási jutalom 50 000 forintos növelése, 350 000-ről 400 000 forintra,
  • az alanyi jogon járó SZÉP-kártya juttatás emelése 150 000 forintra,
  • az egészségpénztári munkáltatói tagdíjkiegészítés emelése 1 000 forinttal és kiterjesztése a még nem érintett vállalatokra (Volánbusz),
  • a kollektív szerződések fix összegű tételeinek inflációt kompenzáló emelése.

A szakszervezetek elvárják, hogy folytatódjon a novemberi ülésén megkezdett egyeztetés. Attól tartanak, hogy a munkáltató szándékosan húzza az időt, s ezért a tárgyalások üteme „az elvárásoknak, különösen nem a munkavállalók felfokozott elvárásának megfelelően alakul”. A késlekedés miatt, illetve a lehetséges konfliktus elkerülése érdekében a szakszervezetek december 7-ére rendkívüli CSÉT ülés összehívását kezdeményezik – írták közös levelükben.  Hozzátették: természetesen továbbra is napirenden tartják a csoportra és az egyes vállalatokra vonatkozó hatályos éves, valamint több éves megállapodásokat és azok újrakötését is.

Facebook
Twitter
Reddit
Telegram
Email
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés