ACNEWS

Lecsaptak Netanjahura – már ma bíróság elé állítják

Netanjahu miniszterelnök Fotó: Youtube / Képernyőkép
Netanjahu miniszterelnök Fotó: Youtube / Képernyőkép
Hiába a háború - bíróság elé kell állnia az izraeli miniszterelnöknek a korrupciós ügyei miatt.
Hirdetés
Ad image

Netanjahu izraeli miniszterelnök a gázai háború miatti szünet után újra szembe kell néznie a bírósággal a feltételezett korrupciós ügyei miatt.

A jeruzsálemi bíróság hétfőn kezdte meg a tárgyalást az ügyben, amelynek középpontjában a Netanjahu elleni több korrupciós vádpont áll – írja az Al Jazeera. A tárgyalást az ország igazságügyi miniszterének sürgősségi rendelete alapján szüneteltették, miután a Hamász október 7-én megtámadta Izraelt.

Netanjahut három ügyben csalással, megvesztegetéssel és hűtlen kezeléssel vádolják.

Az egyik, úgynevezett 1000-res ügyben például a miniszterelnököt és feleségét, Sarát azzal vádolják, hogy politikai szívességekért cserébe ajándékokat, köztük pezsgőt és szivarokat fogadott el Arnon Milchan neves hollywoodi producertől és James Packer ausztrál milliárdos üzletembertől.

A vesztegetés vádja 10 évig terjedő börtönbüntetéssel és/vagy pénzbírsággal sújtható. A csalásért és a bizalom megsértéséért három évig terjedő börtönbüntetés jár.

Izrael hivatalban lévő miniszterelnöke tagadta, hogy bármi rosszat tett volna. Azt állítja, hogy a riválisok és a média által szervezett politikai „boszorkányüldözés” áldozata, amelynek célja, hogy eltávolítsák hivatalából.

A tárgyalás még 2020 májusában kezdődött, és a védelem és az ügyészség vitái, valamint a COVID-19 járvány miatt többször elhalasztották. Közben Netanjahut azzal vádolták, hogy a jogszabályokat felhasználva póbál kibújni a felelősség alól..

Mindeközben egyébként más okból is bíróság elé állítanák az izraeli elnököt. De nem Izraelben.

Erdogan török elnök az Iszlám Együttműködési Szervezet (OIC) egyik isztambuli bizottságának ülésén tartott beszédében azt mondta, Gáza palesztin föld, és mindig is a palesztinoké lesz. Netanjahut pedig háborús bűnösként fogják bíróság elé állítani Izrael Gázai övezetben zajló offenzívája miatt. A török elnök „Gáza mészárosaként” hivatkozott az izraeli miniszterelnökre.

Facebook
Twitter
Reddit
Telegram
Email
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés