ACNEWS

Lesz-e medve a csíksomlyói búcsúban?

Csíksomlyói zarándoklat / Fotó: Shutterstock
Csíksomlyói zarándoklat / Fotó: Shutterstock
Elindult a Budapest-Csíksomlyó expressz, így az érdeklődőknek már csak az arra tévedt medvékkel kell megküzdeniük pünkösdkor.
Hirdetés
Ad image

Rengeteg magyar megy ki a legendás csíksomlyói búcsúba minden évben. Azonban (joggal) sokan tartanak attól, hogy a székelyföldi kirándulásuk alatt medvékkel kell majd hadakozniuk. Pár nappal ezelőtt azonban a csíksomlyói hegynyeregben megkezdődött a medvehajtás, hogy biztosítani tudják a zarándokok biztonságát.

Bors Béla, Csíkszereda alpolgármestere elmondta, hogy a Nagysomlyó-hegyen öt medvét tartanak nyilván. A nagyvadakat minden igyekezetük ellenére sem sikerült befogni az elmúlt hetekben, bár három hétig próbálták csapdákba csalni őket. Ezért a pünkösdi búcsú előtt, csütörtökre és péntek hajnalra a helyi vadásztársulat medvehajtást szervezett, hogy ne merüljenek fel problémák az ünnep alatt. Persze a medvék nem valószínű, hogy meg merik közelíteni az ilyenkor összegyűlő embertömeget, de az alpolgármester szerint jobb nem a véletlenre bízni. Hasonló beavatkozásokat egyébként rendszeresen csinálnak az MTI beszámolója szerint, tavaly például 12 órán át kergettek egy anyamedvét és a két bocsát.

Azonban a búcsúra indulóknak egyéb jó hír is érkezett. Ma indult el ugyanis a Székely Gyors és a Csíksomlyó Expressz a csíksomlyói búcsúba. Utóbbi Szombathelyről indult a kora hajnali órákban, majd Sopronban, Kapuváron, Csornán, Győrben, Komáromban és Tatabányán állt meg, amíg be nem futott a Keleti pályaudvarra. Budapesten végül összekapcsolták a járatot a Székely Gyorssal, amely csaknem 1500 zarándokot visz el Csíksomlyóra.

A zarándokok szombaton részt vesznek a búcsúi misén a Mária-kegyhelyen. A szerelvények vasárnap továbbindulnak a történelmi Magyarország ezeréves határára, Gyimesbükkre. Itt a vonatos és helybeli zarándokok misén és egész napos ünnepségen vesznek részt. Ezután átadják a székely, csángó, erdélyi magyar gyermekek javára a vonaton gyűjtött adományokat. (MTI)

Facebook
Twitter
Reddit
Telegram
Email
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés