ACNEWS

Nem etikus: betiltják a libamájat

Illusztráció / Fotó: Shutterstock
Illusztráció / Fotó: Shutterstock
Újabb településen mondanak búcsút a hízott libamájtól, mert állatkínzásnak tartják a szárnyasok kényszer etetését.
Hirdetés
Ad image

Egy franciaországi város idén harmadikként tiltotta ki a libamájat a hivatalos fogadásokról, mivel a fogyasztók egyre inkább aggódnak a libák kényszertáplálásának etikussága miatt.

Ezen a héten Pessac csatlakozott Poitiers és Montpellier városához, amelyek a francia finomság „etikus” változatát részesítették előnyben.  Az elmúlt három évben Franciaországban tizenöt város vezetett be hasonló tilalmat, köztük Bordeaux, Lyon, Annecy, Grenoble és Strasbourg.

Franck Raynal, Pessac polgármestere a következőket mondta: „Ez egy szimbolikus döntés, amely összhangban van a környezetvédelem és az állatjólét érdekében tett intézkedéseinkkel. Remélem, hogy segít felhívni a figyelmet az állatjólét biztosításának szükségességére, különösen az ipari élelmiszertermelésben.”

A libamájat hagyományosan olyan liba májából állítják elő, amelyet úgy hizlalnak, hogy a madarak szájába csöveket dugdosva kukoricát etetnek velük – írja a DailyMail.

A technika már i. e. 2500-ra nyúlik vissza, amikor az ókori egyiptomiak madarakat tartottak élelemként, és szándékosan hizlalták őket erőltetett etetéssel.

Raynal elmondta, hogy a csemege hivatalos fogadásokon történő tiltása az ipari termelők elleni fellépést célozza, akik szerinte nem felelnek meg az előírt állatjóléti előírásoknak.

Az L214 állatvédő szervezet szerint lehetetlen „humánusan” elkészíteni a finomságokat. A csoport arra bátorította az embereket, hogy válasszanak növényi alapú alternatívákat, amelyek íze szerintük „majdnem ugyanolyan”.

Facebook
Twitter
Reddit
Telegram
Email
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés