Egy franciaországi város idén harmadikként tiltotta ki a libamájat a hivatalos fogadásokról, mivel a fogyasztók egyre inkább aggódnak a libák kényszertáplálásának etikussága miatt.
Ezen a héten Pessac csatlakozott Poitiers és Montpellier városához, amelyek a francia finomság „etikus” változatát részesítették előnyben. Az elmúlt három évben Franciaországban tizenöt város vezetett be hasonló tilalmat, köztük Bordeaux, Lyon, Annecy, Grenoble és Strasbourg.
Franck Raynal, Pessac polgármestere a következőket mondta: „Ez egy szimbolikus döntés, amely összhangban van a környezetvédelem és az állatjólét érdekében tett intézkedéseinkkel. Remélem, hogy segít felhívni a figyelmet az állatjólét biztosításának szükségességére, különösen az ipari élelmiszertermelésben.”
A libamájat hagyományosan olyan liba májából állítják elő, amelyet úgy hizlalnak, hogy a madarak szájába csöveket dugdosva kukoricát etetnek velük – írja a DailyMail.
A technika már i. e. 2500-ra nyúlik vissza, amikor az ókori egyiptomiak madarakat tartottak élelemként, és szándékosan hizlalták őket erőltetett etetéssel.
Raynal elmondta, hogy a csemege hivatalos fogadásokon történő tiltása az ipari termelők elleni fellépést célozza, akik szerinte nem felelnek meg az előírt állatjóléti előírásoknak.
Az L214 állatvédő szervezet szerint lehetetlen „humánusan” elkészíteni a finomságokat. A csoport arra bátorította az embereket, hogy válasszanak növényi alapú alternatívákat, amelyek íze szerintük „majdnem ugyanolyan”.