ACNEWS

Ma dönt a hágai bíróság Izrael népírtásának ügyében

Fotó: Illusztráció / Pixabay
Fotó: Illusztráció / Pixabay
Dél-Afrika vádolja népirtással Izraelt. Ma délután 1 órakor hozzák meg az első döntést ezügyben, ami jelentős hatással lehet a háborúra.
Hirdetés
Ad image

A hágai Nemzetközi Bíróság ma hozza meg első döntését az Izrael elleni népirtási perben. Dél-Afrika népirtással vádolja Izraelt a Gázai övezetben élő palesztinok ellen. Az ítélethirdetést 13 órára tűzték ki.

Az első ítélet azonban még nem fogja eldönteni, hogy Izrael valóban népirtást követett-e el. Eredetileg a palesztinok védelmét célzó sürgősségi kérelemről van szó. A bíróság követelheti a katonai művelet azonnali leállítását vagy több humanitárius segélyt. Izrael azzal érvel, hogy az önvédelemhez való jogát gyakorolja válaszul a Hamász október 7-i nagyszabású támadására – írja a Blick.

A bíróság döntései kötelező érvényűek. Még ha nincs is eszköze a végrehajtásukra, a legfelsőbb ENSZ-bíróság megrovása akkor is visszaesést jelentene Izrael számára. A nemzetközi nyomás valószínűleg tovább növekedne. A bírák arra is kötelezhetik Izraelt, hogy számoljon be a palesztinok védelmét szolgáló intézkedésekről. Ennek szintén jelentős külső hatása lenne.

Facebook
Twitter
Reddit
Telegram
Email
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés