ACNEWS

Először gyilkolt embert a H2N5 vírus

Fotó: Shutterstock
Fotó: Shutterstock
Elhunyt az első ember, aki igazoltan H5N2 vírusssal fertőződott meg - de nem érintkezett madarakkal, állatokkal.
Hirdetés
Ad image

Az Egészségügyi Világszervezet (WHO) jelentette be, hogy a világon először halt meg ember, aki laboratóriumi vizsgálatokkal igazoltan a madárinfluenza A-vírussal, azaz a H5N2-vel fertőződött meg. A Krone beszámolója szerint az eset Mexikóban történt. A madárinfluenzának 2003 és 2024 között összesen 463 halálos áldozata volt, azonban ezek az emberek mind H5N1 vírussal fertőződtek meg, nem H5N2-vel, ahogyan a jelenlegi áldozat.  A fentiek miatt a WHO ismételten felszólított minden országot, hogy tartsák nyitva a szemüket és alaposan vizsgálják meg a különböző betegségcsoportokat, azon belül is különösen figyelve a madárinfluenza H2N5 alfajára és az ahhoz kapcsolódó megbetegedésekre. Mindezek ellenére a WHO nem tart attól, hogy ez egy esetleges világjárványnak lenne az első jele. „A rendelkezésre álló információk alapján a WHO alacsonynak értékeli a vírus (H5N2 – a szerk.) lakosságra gyakorolt kockázatát.” – olvasható a szervezet közleményében.

Hetekig volt beteg a H2N5-tel fertőzött

A fent említett esetben a madárinfluenza H2N5 alfajának első áldozata 59 éves volt és több, más betegségben is szenvedett. Többhetes betegség után hirtelen felszökött a láza és légszomja lett. Ekkor szállították kórházba, de az életét már nem sikerült megmenteni. Április 24-én elhunyt. Arra a WHO beszámolója szerint nincs bizonyíték, hogy az 59 éves áldozat kapcsolatba lépett volna fertőzött baromfival, vagy más madárral. Az érintett családjában és az egészségügyi dolgozók körében nem találtak további fertőzéseket. Mexikóban még márciusban mutatták ki a H5N2-t egy háztáji baromfitelepen Michoacán államban, ami határos az állammal, ahol a fertőzött személy is lakott.

Felkészültünk a vírus továbbterjedésére

A madárinfluenza egyébként általában a fertőzött szárnyasokkal való érintkezés útján terjed, de ritka esetekben emberről emberre is átkerülhet. Az amerikai egészségügyi hatóságok szerint azonban ez rendkívül ritka és csak egy maroknyi esetről lehet tudni. A fertőzés a legtöbbször teljesen ártalmatlan, viszont a vírusok könnyen mutálódhatnak olyan formán, hogy könnyebben terjedhessenek személyek között is. Ezért olyan vakcinákat fejlesztenek jelenleg is, amelyek gyorsan elérhetővé válhatnak egy esetleges világjárvány esetén.

A madárinfluenza Magyarországon is nagy fejfájást okozott az elmúlt hónapokban. Ahogy arról az AcNews is beszámolt áprilisban több megyében is kimutatták a betegség egy másik alfaját, a már említett H5N1-et.

Facebook
Twitter
Reddit
Telegram
Email
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés