ACNEWS

Magára maradt Marokkó a földrengés után

A legendás mentős Pavelcze László csapatával készen áll az indulásra - fotó: MTI
A legendás mentős Pavelcze László csapatával készen áll az indulásra - fotó: MTI
A marokkói király a tragédia hallatára segítséget se akart kérni az országának.
Hirdetés
Ad image

Mint arról az AcNews beszámolt, már több mint 2100 halálos áldozata van Marokkóban a Marrákes térségében pusztító, a Richter-skála szerinti 6,8-as péntek éjjeli földrengésnek. A családtagjaikért aggódó, őket kutató emberek úgy érzik, magukra hagyták őket a tragédiával. Jobb híján kézzel ássák ki a romok alól az áldozatokat.

Nem indulnak vaktában

„Szombat hajnaltól vasárnap délig ugrásra készen álltunk egy 12 fős, 4 kutyából, egészségügyi, és műszaki mentős szakemberekből álló csapattal. De Marokkó eddig még nem jelzett vissza, hogy szüksége van segítségre, így lefújtam a készenlétet” – nyilatkozta az AcNews-nak Pavelcze László. Aki a Rescue24 Tűzoltó és Kutató-Mentő Nemzetközi csoport legendás veszélyhelyzet kezelési igazgatója.

Mint mondta, minden elindulás előtt egyeztetni kell a fogadó országra, hogy mire van szüksége. Csak úgy vaktában nem szabad elindulni a világba, ahogy most a reformátusok mentőcsapata megtette.

Nem kértek segítséget

„A napok előrehaladtával a kisebb épületek alól, akit lehetett, élve kiszedtek mindenkit. Persze, ha most jönne a felkérés, pillanatok alatt összeállítjuk az igényeknek megfelelő csapatot, és indulunk” – tette hozzá a veszélyhelyzet-kezelési igazgató.

Tény, hogy szombaton még nem kellett külföldi segítség Marokkónak, de az ottani belügyminiszter vasárnap már elfogadta azt. Így Spanyolország, Katar, az Egyesült Arab Emírségek és Nagy-Britannia mentőalakulatokat, keresőkutyákat és orvosi eszközöket, sátrakat és takarókat küldött a bajbajutott országnak – írta a CNN. Franciaország is kész a segítségre, de a francia elnök szerint ehhez szükséges, hogy Marokkó jelezze ezt az igényét, ami Emmanuel Macron szavai alapján egyelőre nem történt meg – idézte a BBC szavait a Telex.

AcNews/Telex

Facebook
Twitter
Reddit
Telegram
Email
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés