ACNEWS

Mágnessel programozzák át a depressziósok agyát

Fotó: Illusztráció / Pixabay
Fotó: Illusztráció / Pixabay
Most először sikerült kimutatni, hogy a depresszióval küzdő emberek sokkal jobban érzik magukat, ha mágnessel kezelik az agyukat.
Hirdetés
Ad image

Az amerikai Stanford Egyetem eredményei azt mutatják, hogy a mágneses impulzusok képesek megfordítani a kóros agyi jelek irányát, ezzel enyhítve a súlyos depresszió tüneteit.

A kutatók egy új módszert találtak ki. Ahelyett, hogy több héten vagy hónapon át tartó terápiát alkalmaztak volna, öt napon át, naponta 10 alkalommal stimulálták az agyat.

A vizsgálatba 33 olyan beteget vontak be, akiknél a hagyományos eszközök már nem segítettek a súlyos depresszió kezelésében. Közülük 23-an kaptak kezelést, 10-en pedig olyat, ami csak hasonlít arra, de mágneses impulzusok nem érik őket. Az eredményeiket aztán összehasonlították 85 egészséges, nem depressziós ember adataival.

Az egészséges agyban az agy egy bizonyos régiója a test által érzékelt dolgokat (hőmérséklet, pulzusszám) jeleket küld az érzelmeket irányító régiónak. Anish Mitra, az egyetem kutatója szerint a szervezet ez alapján dönti el, hogy hogyan érezze magát.

A depresszióban szenvedő résztvevők háromnegyedénél azonban a tipikus aktivitási folyamat megfordult: az elülső cinguláris kéreg jeleket küldött az agy anterior insula nevű régiója felé. Minél súlyosabb a depresszió, annál nagyobb a rossz irányba továbbított jelek aránya.

A szakember szerint mindez olyan, mintha már előre eldöntötte volna az agy, hogy hogyan érzi magát, majd az összes érzékelt jelet ezen keresztül figyeli.

Az eredmények szerint a kezelés hatására egy hét leforgása alatt jó irányba álltak be az agyi jelek, ami egybeesett azzal az időszakkal, amikor a depresszió megszűnt. Mindez arra enged következtetni, hogy sikerült úgy átprogramozni az agyat, hogy az olyan legyen, mint az egészséges embereké – írja a hvg.

Facebook
Twitter
Reddit
Telegram
Email
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés