ACNEWS

2024. September 24.   |   Gellért, Mercédesz napja

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Ad image

Magyar ügyvédek perlik az osztrák államot

Hegyeshalom / Fotó: Shutterstock
Hegyeshalom / Fotó: Shutterstock
Bíróság dönt arról, hogy uniós jogba ütközik-e az osztrák-magyar határ részleges lezárása, illetve az átkelés megnehezítése.
Hirdetés
Ad image

Ausztria hatóságai ragaszkodnak a korlátozásokhoz, az osztrák lakosság a biztonságát félti, egy magyar érdekeltségű ügyvédi iroda pedig perre megy, megkérdőjelezve a bevezetett gyakorlat jogszerűségét.  

Az elvben szabadon átjárható közös határon már egy ideje hosszas várakozásra kényszerülnek az utazók, ezért az NZP Nagy Legal magyar-német ügyvédi iroda pert kezdeményez az uniós alapelvekbe ütköző eljárás megszüntetése érdekében – értesült a krone.at.

Az ügyvédi iroda azt állítja, hogy a 2015-ben bevezetett és többször meghosszabbított gyakorlat rendkívüli ellenőrzéseivel akadályozza a szabad utasforgalmat, köztük az ügyvédekét is, ezzel pedig indokolatlan veszteséget okoz az átutazóknak. Álláspontjuk szerint az osztrák hatóságok eljárása sérti a schengeni térség határellenőrzésre vonatkozó szabályait, keresetlevelükben az e tárgyban született EB határozatra hivatkoznak – írja az osztrák lap.

Kiemelt fontosságot tulajdonítanak a schattendorfi gyalogos határátkelőn tapasztalható eljárásnak is, mert az átkelő 2023 decembere óta csak külön engedéllyel használható. Schattendorf önkormányzatának korlátozásokkal kapcsolatos szabályait egyébként időközben jóváhagyta Eisenstadt Területi Bírósága és a Bécsben működő felsőbb bíróság is.

A polgári per jövő szerdán veszi kezdetét a kismartoni kerületi bíróságon – erősítette meg az ORF Burgenland értesülését Karl Mitterhöfer bírósági elnök.

Facebook
Twitter
Reddit
Telegram
Email
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés