ACNEWS

2023. September 27.   |   Adalbert napja

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Ad image

Malacperselyre nem csak a gyerekeknek van szükségük

Fotó: Pixabay
Fotó: Pixabay
Minden életkorban jól jön egy kisebb tartalék.
Hirdetés
Ad image

Egészen kicsi korunk óta hozzá vagyunk szoktatva ahhoz, hogy félretegyünk a zsebpénzünkből, ha meg szeretnénk venni valamit, amire nagyon vágyunk. Nos, a malacperselyre nemcsak a gyermekkorban, hanem felnőttkorban is szükségünk van.

Manapság a legtöbben már teljesen átálltak az elektronikus fizetési és megtakarítási módszerekre. Kétségtelen, hogy ez kényelmes. De van egy kis valószínűsége annak is, hogy bizonyos szituációkban készpénzre lesz szükségünk. Éppen ezért jó, ha ahhoz szoktatjuk magunkat, hogy a fizetésünk öt százalékát minden hónapban félretesszük. A pénzt gyűjthetjük befőttesüvegben, egy szép dobozban, de hagyományos perselyben is. Utóbbi azért hasznos, mert a kisebb kísértések kevésbé csábítóak, ha tudjuk, hogy szét kell törnünk a cuki perselyünk.

Az előző pontból kiindulva már könnyű gondolkodás nélkül spórolni. Csak egyből be kell tennünk a pénzt a malacperselybe. Nem is kell minden alkalommal megszámolni őket. Ebben egy pszichológiai trükk segíthet. Tisztában vagyunk azzal, hogy minimálisan takarékoskodunk, de nem tudjuk a pontos összeget. Amikor tényleg szükség van a pénzre, a számoláskor kellemesen meglepődünk, hogy milyen jó kis összeget gyűjtöttünk össze.

A következő lépés már az a lehetőség, hogy megvehessük azt, amire régóta gyűjtünk. Ehhez akár egy speciális malacperselyt is létrehozhatunk azzal a felirattal például, hogy: könyvre gyűjtök. Gyermeki örömet érzünk majd, amikor kinyitjuk a pénzzel teli perselyt, és látjuk, hogy van elég pénzünk a vásárláshoz – írja a womanhit.ru.

Az összegyűjtött pénz segíthet egy nehéz időszakban is. Például a fizetésünk még egy darabig várat magára, de nincs sok pénz a pénztárcánkban vagy a bankszámlánkon. A gyűjtésre olyan trükköt is alkalmazhatunk, hogy a bankban vagy valamelyik üzletben az összegyűlt aprópénzt rendszeresen beváltjuk bankjegyekre, és azokat is betesszük a perselybe. Jól jön majd az a kis többletpénz.

A pénzzel való bölcs bánásmódot minél korábban ki kell alakítani a gyerekeknél is. A szülők példamutatása mindig kiváló ösztönzést jelenthet az apróságok számára. Ráadásul el is árulhatjuk nekik, mi mire gyűjtünk éppen, és ehhez miért van szükség a malacperselyre. A gyerekek gyorsan megtanulják a pénzügyi műveltség alapjait, és saját perselyt szeretnének majd.

Nehéz mindenkinek megérteni a befektetés, a betétek, és a részvényvásárlás folyamatát. Ennek ellenére minimális megtakarításokra szükség van. A malacpersely lehetővé teszi, hogy ezt a folyamatot egyfajta játékká alakítsa.

Sokan szorongunk a pénztartalékaink miatt. Egy jól látható helyen tartott persely a megnyugvás szimbóluma lehet számunkra. Hiszen látjuk, hogy némi megtakarítás már ott van előttünk. Ez segít csökkenteni a stresszt, és arra összpontosítani, hogyan növelhessük a bevételeinket.

Facebook
Twitter
Reddit
Telegram
Email
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés