ACNEWS

Már az is drága: durván csökkent a használtautó-import

Fotó: Illusztráció / Pixabay
Fotó: Illusztráció / Pixabay
A tavalyihoz képest jelentősen kevesebb külföldről behozott használt autót értékesítettek itthon. Erre az évre lassú javulást remélnek.
Hirdetés
Ad image

2023-ban 105 662 import használt személyautó kapott hazai rendszámot a DataHouse adatai szerint. Ez a szám 16,2 százalékkal marad el az egy évvel korábbi értéktől.

A behozott használt autók közötti márkasorrendet hagyományosan a Volkswagen (13%) vezeti, a második a Ford (9%), harmadik az Opel (8,8%). Nagyedik hely változtalanul az Audi-é (6,9%), ötödik a Mercedes (6%), majd követi a BMW (5,6%), a Toyota (5,1%) és a Hyundai (4,5%) -írta a bdpst24.

A múlt évben a behozott használt autók száma egész évben a havi 9 ezres átlagos szint körül mozgott. Ez jelentősen elmarad az előző évek havi 10-11 ezres behozatali átlagától. Az elmúlt hónapban pedig mindössze 7 145 volt a forgalomba helyezések száma, ami még a szigorú covid-lezárások idején tapasztalt 7 600-as havi minimumot sem érte el.

Hosszú idő óta 2023-ban fordult elő először, hogy több új autót (107 720) helyeztek forgalomba, mint használtat.

„A tavalyi reálbércsökkenés a hazai autópiacokon belül elsősorban a használtautó-importot érintette. A belföldi adásvételek száma hozta a 2022-es szintet, és az újautó-értékesítésben is csupán 3,4 százalékos volt a visszaesés a 2022-es évhez képest. Az alacsony behozatali számoknak több oka van. Egyrészt a gazdasági nehézségek miatt a nyugati piacokon is megnőtt az érdeklődés a használt autók iránt. Ez felfelé mozdította az árakat. Itthon a jövedelmi helyzet romlása miatt a megmaradt vásárlók is óvatosabbá váltak. Inkább a jobban nyomon követhető előélettel rendelkező belföldi kínálat felé fordultak.” – mondta Halász Bertalan, a JóAutók.hu vezérigazgatója.

A JóAutók.hu várakozásai szerint a 2024-es év első néhány hónapjában érdemi fordulat nem várható a használtautó-behozatalban: bár lehetnek kiugró hónapok. A forgalom csak lassan, fokozatosan kezdhet majd visszatérni a 10 ezres tartomány közelébe.

Facebook
Twitter
Reddit
Telegram
Email
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés