ACNEWS

Már nem sokáig érhető el az ingyenes HPV védőoltás

Fotó: Pixabay
Fotó: Pixabay
A kitöltött és aláírt nyilatkozatok leadási határideje szeptember 11-e, hétfő
Hirdetés
Ad image

A szülőknek írásban kell nyilatkozni arról, igénylik-e az ingyenes HPV (humán papilloma vírus) elleni védőoltást gyermeküknek. Az információt Molnár Zsuzsanna, a Nemzeti Népegészségügyi és Gyógyszerészeti Központ járványügyi osztályvezetője közölte a Kossuth rádió Jó reggelt, Magyarország! című műsorában. Azt is megjegyezte, hogy Magyarországon átlagosan a lányok 80 százaléka kapta meg az oltást évente, míg – 2020-tól – a fiúk 68 százaléka.

A szakértő kifejtette: a fertőzés szinte minden embert érint, így nők és férfiak is átesnek rajta legalább egyszer életük során. A daganatos betegségek kialakulásának 5-6 százalékáért ez a vírus felelős. A leggyakrabban a méhnyakrák kialakulásáért teszik felelőssé, de más rákos megbetegedést is okoz. Tehát a humán papilloma vírus elleni védőoltás tulajdonképpen „egy rákmegelőző védőoltás” – hangsúlyozta a szakértő.

Hozzátette, hogy a vírusnak több mint száz típusa ismert, de az oltóanyag a leggyakrabban megbetegedést okozó 9 típus ellen készíti fel a szervezetet. Közölte azt is, hogy bár a szervezet általában képes segítség nélkül is legyőzni a vírust, nem alakul ki ellene védelem, ezért volt szükség az oltásra. A 2006-2007-ben törzskönyvezett vakcinából már mintegy 500 milliót adtak be világszerte, és megállapították, hogy az oltás hatásos és biztonságos – ismertette.

Az Egészségügyi Világszervezet (WHO) célja, hogy 2030-ra a 15 évesnél nem idősebb lányok 90 százaléka kapja meg az oltást – fűzte hozzá. – A járványügyi osztályvezető úgy fogalmazott: „A méhnyakrák lenne az első olyan rákbetegség, amely (…) felszámolható, hiszen kezünkben vannak azok az eszközök, amelyekkel ezt meg tudjuk tenni: van védőoltás, illetve a méhnyakrákszűrés.”

(MTI)

Facebook
Twitter
Reddit
Telegram
Email
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés