ACNEWS

Már több mint 2000 gyerek halt meg Gázában

Fotó: YouTube/7NEWS Australia
Fotó: YouTube/7NEWS Australia
Az UNICEF felszólította a hadviselő feleket, hogy állapodjanak meg tűzszünetben.
Hirdetés
Ad image

Az ENSZ gyermekalapja, az UNICEF közölte, hogy a közel-keleti háború drámai hatással van a gyermekekre is. Az iszlamista Hamász bő két héttel ezelőtti terrortámadásai óta nagyjából 2360 gyermek halt meg Izrael ellentámadásaiban a Gázai övezetben. További 5364 megsebesült – tájékoztatott a gyermekalap, helyi idő szerint kedd este New Yorkban. Ugyanakkor több mint 30 izraeli gyermek vesztette életét. További tucatnyi embert túszul ejtettek a Gázai övezetben.

A számokat azonban nehéz ellenőrizni. Médiajelentések szerint a megölt kiskorúak száma egybeesik a Hamász által ellenőrzött gázai övezeti egészségügyi hatóság által is terjesztett számadattal. Azonban ezeket reprezentatív módon nem lehet ellenőrizni. A közel-keleti háború 19. napján a Hamász terroristái alagutakon keresztül próbáltak eljutni Izraelbe. Ezeket később lebombázták, de a diplomácia továbbra is nehezen boldogul.

A ZDF kérdésére egy szóvivő kifejtette: „A folyamatban lévő vészhelyzetekben és konfliktusokban az ENSZ minden releváns és elérhető jelentést nyomon követ és különböző forrásokból származó adatokat használ fel. Ezek közé tartoznak az ENSZ munkatársai és más helyszíni források. Emberi jogi szervezetek, nem kormányzati szervezetek, hatóságok és a média”.

A Gyermekalap tájékoztatása szerint Gázában szinte minden gyermeknek szörnyű eseményekkel kell szembenéznie. Beleértve a katonai támadásokat, a kitelepítést, valamint a víz-, élelmiszer- és gyógyszerhiányt. „A fiatalok, iskolák és kórházak elleni halálos támadások, valamint a tömeges emberrablások és túszejtések ellentmondanak a gyermekek jogainak” – mondta Adele Khodr, az UNICEF Közel-Keletért felelős regionális igazgatója.

A gyermekvédő szervezet szerint Ciszjordániában is tömeges erőszakot követtek el a fiatalok ellen. A közel 100 palesztin áldozat között 28 gyermek volt, továbbá 160 fiú és lány megsérült. Az UNICEF felszólította a hadviselő feleket, hogy állapodjanak meg tűzszünetben, engedjenek szabadon minden túszt, és engedjék be a humanitárius segélyeket a térségbe. „Még a háborúknak is vannak szabályai” – mondta Khodr.

(Nyitókép: YouTube/7NEWS Australia)

Facebook
Twitter
Reddit
Telegram
Email
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés