ACNEWS

2024. September 22.   |   Móric napja

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Ad image

Máris megvan, ki lép Prigozsin helyébe

Fotó: Prigozsin / képernyőkép
Fotó: Prigozsin / képernyőkép
Prigozsin és helyettese, Utkin halála után a Wagner-csoport vezetés nélkül maradt. Putyinnak egy új magánhadseregre van szüksége - ami a jelek szerint már létezik is
Hirdetés
Ad image

A saját zsoldoshaderő nélkülözhetetlen, egyszerűen túl sok előnye van. A zsoldosok nem érzik magukat kötve a nemzetközi törvényekhez és normákhoz, bonyodalmak nélkül bevethetők bárhol a világon, és szemrebbenés nélkül engedelmeskednek minden parancsnak, legyen az bármennyire is megkérdőjelezhető. Ráadásul egy ilyen harci erő létrehozása csökkenti a rendszeresített sorkatonák mozgósításának szükségességét.

Idén február 6-án a Kreml új törvényt fogadott el, amely lehetővé teszi, hogy az állami irányítás alatt álló nyersanyagipari óriáscég, a Gazprom saját magánhadsereget hozzon létre. A Gazprom zsoldosai a hivatalos verzió szerint az olajforrások védelmét hivatottak biztosítani belföldön és külföldön. Az új hadsereghez szükséges pénz hetven százaléka a Gazprom egyik leányvállalatától származik, amelyet kifejezetten erre a célra alapítottak, maradék része egy magánbiztonsági cégtől érkezik.

A Gazprom zsoldosai havonta akár 400 ezer rubelt is kaphatnak, ami valamivel több mint 3800 eurónak felel meg. A Wagner-zsoldosok ennek körülbelül a felét kapták.

A Gazprom biztosítja a fegyvereket és az összes felszerelést. A Financial Times kutatása szerint két, a cég által fizetett zászlóalj már bevetésre került Ukrajnában. Az egységek neve „Potok és „Fakel”.

A Gazprom igazgatótanács elnöke, Alekszej Miller Putyin közeli barátjának számít. Prigozsinnal ellentétben Miller lojalitása valószínűleg vitathatatlan. És megtapasztalta, mi történik, ha valaki fellázad az orosz elnök ellen – írja a blick.ch

Facebook
Twitter
Reddit
Telegram
Email
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés