ACNEWS

Matekzseni a lett a bútoros miután fejbe verték a kocsmában

Fotó: Illusztráció / Pixabay
Fotó: Illusztráció / Pixabay
Jason Padgettet két férfi megverte egy bárban. Másnap reggel felébredt, és hirtelen megértette az összetett matematikát.
Hirdetés
Ad image

A ma 54 éves Jason Padgett annak idején otthagyta a főiskolát. Visszatekintve úgy jellemzi magát, mint egy „lógós”. Az amerikai az apja bútorboltjában dolgozott. A számokkal csak akkor került kapcsolatba, amikor visszaszámolta az órákat a nap végéig.

2002. szeptember 13-án Padgett élete hirtelen megváltozott. Éppen egy karaoke bárban szórakozott, amikor két férfi leteperte. A garázdák megrugdosták, és tarkón vágták. Csak akkor engedték el, amikor odaadta nekik a bőrdzsekijét.

Padgett kórházba került, ahol súlyos agyrázkódást diagnosztizáltak nála, de még aznap este haza tudott térni. Másnap reggel az akkor 30 éves férfi felkelt és kiment a fürdőszobába. Ott hirtelen lenyűgözte a víz, amely „merőlegesen folyt ki a csapból”.

A matematika megszállottja lett. Amikor megnézte a napot, rájött: „Minden egyes sugár a pi szám reprezentációja”. Albert Einstein relativitáselméletének is tökéletes értelme volt Padgett számára.

Amikor a BBC dokumentumfilmjét látta a televízióban a savant-szindrómáról, tudta: „Ez az. Ez történt velem.” A szindrómának világszerte alig 100 esete van. Ebben a szindrómában az emberek kis területeken kivételes tehetséget fejlesztenek ki, de kognitív fogyatékosságban vagy fejlődési zavarokban szenvednek.

Padgettben a matematikai tehetsége mellett pánikszerű félelem alakult ki a baktériumoktól, és ennek következtében ma már állandóan kezet mos. Elkezdett tanulni, de aztán pénzproblémák miatt abbahagyta. Ma már előadásokat tart és saját műveit árulja. Nem akarja vissza a régi életét, de néha hiányzik neki az élet ártatlan tudatlansága – számolt be róla a blick.ch.

Facebook
Twitter
Reddit
Telegram
Email
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés