ACNEWS

Megbocsájtás: ukrán neonácikat támogat az amerikai kormány

Illusztráció / Fotó: Shutterstock
Illusztráció / Fotó: Shutterstock
Engedélyezik az amerikai fegyverek használatát az egykor hírhedt, neonáci Azov Brigád számára, amelyet azóta az Ukrán Nemzeti Gárdába integráltak.
Hirdetés
Ad image

Ezzel együtt feloldják az „Azov” 12. különleges dandárral szemben tíz évvel ezelőtt elrendelt tilalmat. A dandár mostantól ugyanolyan katonai támogatást kap az Egyesült Államoktól, mint az összes többi egység. A külügyminisztérium nem talált bizonyítékot egyebek mellett az emberi jogok megsértésére, ami annak idején a fegyvertilalomhoz vezetett. Arról még nem közöltek részleteket, hogy a dandár kapott-e már fegyvereket.

Az egységet 2014-ben alapították a szélsőjobboldaliak önkéntes zászlóaljként, hogy a Moszkva által támogatott kelet-ukrajnai szakadárok ellen harcoljon az Azovi-tengeren. A dandárrá nőtt egységet nem sokkal később integrálták az Ukrán Nemzeti Gárdába. Az ENSZ emberi jogi képviselői az emberi jogok megsértésével vádolták a csoportot.

Ukrajna 2022-es orosz inváziója során a dandárt Mariupol kikötőváros védelmében kiirtották, a túlélőket pedig az oroszok foglyul ejtették az Azov-völgyi acélgyárban. Néhányukat, köztük Denisz Prokopenko parancsnokot, a fogolycsere keretében szabadon engedték.

Az egység a „Wolfsangel” jelképét használja, amely Németországban alkotmányellenesnek minősül. Mintegy tíz évvel ezelőtt amerikai tisztviselők felfedezték, hogy az alapítók közül néhányan rasszista, idegengyűlölő és ultranacionalista nézeteket vallottak. Az ENSZ emberi jogi képviselői is megvádolták a csoportot az emberi jogok megsértésével – számolt be róla a blick.ch.

A dandár tagjai nem vehettek részt az amerikai hadsereg által szervezett kiképzésen sem.

„Az Azov még erősebb, még professzionálisabb és még veszélyesebb lesz a megszállókra nézve” – írta a brigád az Instagramon közzétett közleményében. „A nyugati fegyverek beszerzése és az Egyesült Államoktól kapott kiképzés nemcsak az Azov harcképességét növeli, hanem ami még fontosabb, segít megmenteni a dandár tagjainak életét és egészségét” – tették hozzá.

2022-ben az orosz legfelsőbb bíróság hivatalosan terrorista csoportnak minősítette az Azovot. Dmitrij Peszkov, a Kreml szóvivője kedden „rendkívül negatívnak” nevezte az Egyesült Államok döntését az Azovra vonatkozó fegyverembargó feloldásáról. Szerinte a lépés azt mutatja, hogy Washington semmiben nem fog megállni, amikor megpróbál ártani Oroszországnak.

Facebook
Twitter
Reddit
Telegram
Email
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés