ACNEWS

Megdöbbentő: Svájcban tényleg megeszik a macskákat

Fotó: Shutterstock
Fotó: Shutterstock
Svájc az egyetlen ország Európában, ahol teljesen legális kutyát vagy macskát enni. De vajon az emberek meg is teszik? Igen.
Hirdetés
Ad image

Ha Svájcra gondolunk, akkor a csokoládéra, a fondüre…is. Azonban az ország különleges gasztronómiája nem merül ki a sajttálakban. Ez az egyetlen ország ugyanis Európában, ahol a mai napig legális megenni a házikedvenceket. Nem, nem a csirkét és a kacsát, hanem a kutyákat és a macskákat. Addig a pillanatig, amíg nem kínálsz meg másokat a kakukkfüves sültből, valamint nem a szomszéd Mari néni macskáját tálalod fel. Azaz csak a saját állataidat eheted meg szűk családi körben, miután az állatjóléti előírásoknak megfelelően leölted.

Az, hogy Svájcban teljesen normális megenni a kutyákat azért is érdekes, mert Dél-Koreában év elején tiltották be az elfogyasztásukat. Azonban az európai országnak eszében sincs lemondani erről a jogáról. Olyannyira nem, hogy 2016-ban vírusként terjedt az interneten a videó egy képzeletbeli étteremről és annak menüjéről. Ahol kutya-gulyást és sült macskát is lehetett rendelni. A videót egyébként egy német reklámügynökség készítette el azzal a céllal, hogy rávilágítson a húsfogyasztók kettős mércéjére. A reklámmal azonban leginkább azt érték el, hogy mégjobban megerősítette a környező országok lakóiban, hogy a svájciak bizony megeszik a házi kedvenceiket.

Lényegében családtagot esznek

„Régebben ez gyakrabban fordult elő, mint manapság, különösen az általános élelmiszerhiány miatt.” – mondta Samuel Furrer, a természettudományok doktora, a Svájci Állatvédelem állatvédelmi osztályának vezetője a Blicknek. Egyes információk szerint manapság 100 és 200 között van azoknak a száma, akik rendszeresen esznek háziállatot. Mint Furrer megerősíti, ő is kap jelentéseket ilyen esetekről, de ezeket általában nem lehet ellenőrizni. „A törvény szerint a kutyák és macskák élelemért való megölése legális a mi társadalmunkban. Azonban sokan erkölcstelennek tartják, mert lényegében megeszünk egy családtagot. Természetesen éppen ezért az állattartók túlnyomó többségénél ez az eshetőség nem jöhet szóba.” – tette hozzá a szakértő.

Van különbség egy háziállat és egy haszonállat között?

A kérdés adott: miért nem törlik el ezt a törvényt? Lenne-e egyáltalán értelme eltörölni azt? „Csekély hatása lenne a törvény megszűntetésének, miután nehéz lenne betartatni azt és csak nagyon keveseket érintene.” – vélekedett Furrer, aki szerint a fent már említett videó egy fontos dolgot feszeget. Méghozzá azt, hogy hol a határ a házi- és a haszonállatok között. Azaz miért esszük meg Bimbót a tehenet, míg Buksi kutyánkat a kanapén simogatjuk.

Furrer szerint alapvetően a világon mindenhol csökkenteni kéne a húsfogyasztást, tekintet nélkül a háziállatokéra és a haszonállatokéra.

Facebook
Twitter
Reddit
Telegram
Email
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés