ACNEWS

Meghalt az utolsó görög király

82 évesen meghalt II. Konstantin görög király, Vilmos herceg keresztapja, Fülöp herceg unokaöccse.

Hirdetés
Ad image

82 évesen meghalt II. Konstantin görög király, Vilmos herceg keresztapja, Fülöp herceg unokaöccse.

Görögország utolsó királya – akit 1967-ben egy katonai puccs után száműztek – a múlt héten légzési nehézségekkel került az athéni Hygeia magánkórházba, amelynek munkatársai elmondták, hogy az intenzív osztályon kezelték. Kedd este agyvérzés következtében életét vesztette – jelentette a helyi média.
Konstantin 1940. június 2-án született Athénban, Pál herceg, II. György király öccse és a trón feltételezett örököse, valamint Federica hannoveri hercegnő gyermekeként. Az elhunyt király a görög származású Fülöp herceg unokaöccse, illetve Vilmos herceg keresztapja volt. Nővére, Sophia I. Juan Carlos spanyol király felesége. Amikor 1964-ben 23 évesen trónra lépett, a fiatal uralkodó, aki már vitorlázásban olimpiai aranyérmesként is dicsőséget szerzett, rendkívül népszerű volt.

A következő évre ennek a támogatásnak a nagy részét elpazarolta azzal, hogy aktívan részt vett azokban a machinációkban, amelyek megbuktatták George Papandreou miniszterelnök által megválasztott Központi Unió kormányát.

Konstantin végül összeütközésbe került a katonai uralkodókkal, és száműzetésbe kényszerült. A diktatúra 1973-ban felszámolta a monarchiát, míg a demokrácia visszaállítása után 1974-ben egy népszavazás semmissé tette Konstantin minden reményét, hogy újra uralkodhasson.

A következő évtizedekben csak röpke görögországi látogatásokra redukálva, amelyek minden alkalommal politikai és médiavihart kavartak, fogyatkozó éveiben újra letelepedhetett hazájában, amikor jelenlétével szembeni ellenállása már nem volt az éberség jelvénye. A görög monarchia iránti minimális nosztalgiával Konstantin viszonylag ellentmondásmentes alak lett a múltból – szemlézte a Blikk a Daily Mailt.

 

Facebook
Twitter
Reddit
Telegram
Email
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés