ACNEWS

Meghalt egy beteg, 26 új fertőzöttet regisztráltak Magyarországon

Meghalt egy beteg és újabb 26 magyar állampolgárnál mutatták ki a koronavírus-fertőzést - közölte a koronavirus.gov.hu kedden, kiemelve: eddig 5 600 959 embert oltottak be Magyarországon, közülük 5 390 593-an már a második adag vakcinát is megkapták.

Hirdetés
Ad image

Meghalt egy beteg és újabb 26 magyar állampolgárnál mutatták ki a koronavírus-fertőzést – közölte a koronavirus.gov.hu kedden, kiemelve: eddig 5 600 959 embert oltottak be Magyarországon, közülük 5 390 593-an már a második adag vakcinát is megkapták.

A kormányzati portálon azt írták: 809 288-ra nőtt a Magyarországon azonosított fertőzöttek száma, az elhunytak száma 30 021, és 746 219 ember tekinthető gyógyultnak.

Kórházban 73 koronavírusos beteget ápolnak, közülük 11-en vannak lélegeztetőgépen. Az aktív fertőzöttek száma pedig 33 048-ra csökkent.

Hatósági házi karanténban 1471-en vannak, a mintavételek száma 6 308 291.

Közölték: az oltásra regisztráltak száma 5,508 millió, és 94 százalékuk már fel is vette az oltást. Hozzátették: a teljes átoltottságot tekintve Magyarország továbbra is az elsők között van az Európai Unióban (EU), így járványügyi szempontból az egyik legbiztonságosabb ország. A delta vírusmutáns azonban több európai országban erősen terjed, ezért azt kérik: aki még nem oltatta be magát, tegye meg.

Kiemelték: az operatív törzs Európában elsőként augusztus 1-jétől lehetővé teszi a harmadik oltást mindenkinek. A harmadik oltás az új, agresszív vírusmutánsok megjelenése miatt is indokolt, az erről szóló eljárásrendet az egészségügyi szakmai szervezetek dolgozták ki.

A még be nem oltott időseket személyesen is fel fogják keresni háziorvosok vagy orvostanhallgatók. Az oltás beadása megtörténhet a háziorvosi rendelőben vagy az idős ember otthonában is. A járvány ellen nem a bezárások és a korlátozások jelentenek megoldást, hanem az oltás – írták.

Oltásra továbbra is folyamatosan lehet regisztrálni a www.vakcinainfo.gov.hu honlapon, az érvényes regisztrációval pedig interneten is foglalhatók időpontok az oltásra a www.eeszt.gov.hu honlapon.

Az érvényes regisztrációval rendelkezők – köztük az érvényesen regisztrált Magyarországon élő külföldiek és külhoni magyar állampolgárok is – automatikusan tudnak az interneten időpontot foglalni az oltásra. Az internetes időpontfoglalóban országosan Pfizer-, Sinopharm- és korlátozott mennyiségben még Szputnyik oltás foglalható. Egyes oltópontokon Janssen- és Moderna-vakcina is elérhető – írták.

Kitértek arra is, hogy Magyarország megnyitotta az oltás lehetőségét a határ mentén élők számára is, ezzel növelve az ország járvány elleni védettségét.

Emlékeztettek arra is, hogy a kórházakban, szakrendelőkben és háziorvosi rendelőkben továbbra is kötelező a maszkviselés. Felidézték azt is, hogy a kormány nemzeti konzultációt indított, amelyben kikéri a magyar emberek véleményét a járvány utáni életről, többek között a gazdaság újraindítását, a munkahelyek védelmét, és a családok további támogatását érintő kérdésekben.

A tájékoztatóban arról is írtak, hogy elérhető az uniós oltási igazolás az EU-n belüli utazásokhoz. Azok az állampolgárok, akik unión belüli utazást terveznek, digitálisan letölthetik az uniós Covid-igazolást az EESZT lakossági portáljára belépve. Felhívják a figyelmet, hogy ez az igazolás nem minősül úti okmánynak és hivatalból nem küldik ki.

Facebook
Twitter
Reddit
Telegram
Email
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés