ACNEWS

2024. October 04.   |   Ferenc napja

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Ad image

Megrendítő jövendölés – 430 forintig emelkedhet az euró

Fotó: shutterstock
Fotó: shutterstock
Mindannyian bízunk a gyengélkedő forint gyógyulásában, sajnos azonban rossz hírek érkeztek.
Hirdetés
Ad image

A Bank of America jelentést tett közzé a pénzpiacokra váró lehetséges fejleményekről. A tanulmány a feltörekvő piaci devizákra vonatkozóan biztató adatokat tartalmaz, azonban az elméleti modell szerint a forint kilóg a sorból. A szakértők szerint a magyar fizetőeszköz súlyosan felülértékelt, akár 7 százalékkal gyengébb árfolyam lenne indokolt, ami 430 forint körüli euróárfolyamot jelentene – közölte az economx.

Bár a lélektani, 400 forintos emelkedés is sokkolta a honi vállalkozásokat és a lakosságot, a Bank Of America elemzői szerint drasztikusabb leértékelődés is indokolt lehet. Árfolyammodelljük szerint a forint jelenleg 7,3 százalékkal túlértékelt. Ez az aktuális, 400 forintos keresztárfolyamot alapulvéve 430-as árfolyamot vetít előre. Ugyan a szakértői jelentés önmagában nem okozhat automatikus árfolyamcsökkenést, de mégis komolyan kell venni. A Bank Of America csapata ugyanis általában jól jelzi előre a folyamatokat, ügyfeleik pedig döntéseik során figyelembe veszik véleményüket, így a forintról kapott kedvezőtlen adatokat is.

A legnagyobb gond az lehet a forinttal, hogy a magyar és az eurókamatok között jelentősen csökkent a különbség. Míg a Magyar Nemzeti Bank már jelentősen csökkentette a kamatokat, az Európai Központi Banknál alig mozdult a kamatszint és a magyar termelékenység növekedése stagnált.  A forint azonban eddig nem tudott ennek megfelelően átértékelődni. A szakértők úgy látják, az MNB rövid távon valószínűleg monetáris politikájával támogatni fogja a forintot, azonban 2025-ben jelentősebb kockázati felárat kezdhet el beárazni a piac a közelgő választások monetáris és költségvetési bizonytalanságai miatt.

Facebook
Twitter
Reddit
Telegram
Email
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés