ACNEWS

Megroppant a magyar nyugdíjrendszer, durva lesz a reform

két évig nem hiányzott lottójátékosnak az 1,9 milliárd forintos mesés vagyon Fotó: Virág Márton
két évig nem hiányzott lottójátékosnak az 1,9 milliárd forintos mesés vagyon Fotó: Virág Márton
Elöregszik a társadalom, ezért megemelné a kormány a nyugdíjkorhatárt: év végén nagy bejelentések várhatók.
Hirdetés
Ad image

Még idén decemberben kiderülnek a 2025-ben bevezetendő nyugdíjreform részletei. Tisztában van az Orbán-kormány azzal, hogy több sebből vérzik a magyar nyugdíjrendszer. A HVG értesülései szerint a kabinet elismerte a hibákat az EU előtt és reformokat is ígért. Első lépésben elkészítenek egy nemzetközi tanulmányt, amely megalapozhat egy 2025-ben várható nyugdíjreformot. Ezt a dokumentumot a tervek szerint idén év végén nyilvánosságra is hozzák.

Nem is titkolják: a reform részeként mérlegelni kell a nyugdíjkorhatár további emelését. Ugyanis a 2030-as évek közepén a GDP-arányos kiadások várhatóan nagyot ugranak a javuló élettartam és a nyugdíjba vonuló „Ratkó-unokák” tömegei miatt.

A rendszer a többi között az elszálló infláció miatt roppant meg a közelmúltban – véli tudni a hrportál. Mint írták, a KSH adatai szerint 2023. januárban drasztikusan, egy év alatt 123 ezerről 308 ezerre ugrott a havi 300 ezer forint feletti nyugdíjra jogosultak száma, míg a legkisebb járandóságot kapóké sokkal kisebb mértékben csökkent. Januárban 15 százalékos nyugdíjemelés történt, ezt követően 9 ezerről 35 ezerre nőtt azok száma, akik havi félmillió forintot meghaladó ellátásra jogosultak, eközben pedig 23 ezer nyugdíjas továbbra is havi 40 ezer forint alatti összegből próbálja túlélni a mindennapokat.

A legfőbb problémát továbbra is a társadalom elöregedése jelenti: a gyermekszületések száma továbbra is drámaian alacsony. Vagyis fokozatosan egyre kevesebb munkavállaló adójából kell eltartani egyre több nyugdíjast.

Facebook
Twitter
Reddit
Telegram
Email
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés