ACNEWS

Elítélték a cégvezetőt, aki miatt meghalt egy segédmunkás

Fotó: Shutterstock
Fotó: Shutterstock
Mindössze egy évet kapott a cégvezető, akinek a gondatlanságából áramütést szenvedett az építőmunkás. 4 nap alatt halt bele sérülséeibe.
Hirdetés
Ad image

Egy év fogházbüntetésre ítélte – végrehajtásában két év próbaidőre felfüggesztve – jogerősen a Berettyóújfalui Járásbíróság halált okozó, foglalkozás körében elkövetett gondatlan veszélyeztetés vétsége miatt a vádlottat. Az elkövető egy építkezésnél elmulasztotta a munkabiztonsági intézkedéseket, és emiatt egy ember meghalt – közölte a Debreceni Törvényszék az MTI-vel.

A közlemény szerint a vádlott egy cég ügyvezetőjeként egy berettyóújfalui társasház építésének kivitelező vállalkozója és felelős műszaki vezetője volt. A sértett alkalmi munkavállalóként, betanított kőműves munkakörben dolgozott a vádlott cégénél. A férfi 2019. július 17-én a munkavégzés során hozzáért a vízmértékkel egy épülő társasház előtt futó villanyvezetékhez, amelynek következtében pillanatszerű áramütést szenvedett. A segédmunkás az áramütés hatására elvesztette egyensúlyát, majd körülbelül 6 méter magasságból a járdára zuhant. A zuhanás okán keletkezett fejsérülések miatt kialakult traumás sokk következtében a betanított kőműves négy nappal később elhunyt.

A bíró az indoklásában elmondta: „A baleset elsődleges oka az volt, hogy az utcai vezeték túl közel volt a munkaterülethez, ami miatt a munkás áramütéses balesetet szenvedett. Az egyéni vagy kollektív védőeszközök használata esetén a segédmunkás nem zuhant volna le. Így az ebből eredő sérülések elkerülhetők lettek volna.” A munkabiztonsági és munkavédelmi szabályok betartása és azok betartatásának ellenőrzése a vádlott kötelezettsége lett volna. A sértett egyébként munkavédelmi oktatáson dokumentummal igazolható módon nem vett részt. (MTI)

Facebook
Twitter
Reddit
Telegram
Email
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés