ACNEWS

2024. September 22.   |   Móric napja

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Ad image

Megtalálták a világ második legnagyobb gyémántját

Fotó: Lucara Diamond - Facebook
Fotó: Lucara Diamond - Facebook
A valaha talált második legnagyobb gyémánt – egy durva, 2492 karátos kő – Botswanában, a kanadai Lucara Diamond cég tulajdonában lévő bányában került elő.
Hirdetés
Ad image

Ez a legnagyobb lelet a 3106 karátos Cullinan gyémánt óta, amelyet 1905-ben Dél-Afrikában találtak. Azt kilenc különálló kőre vágták, amelyek közül sok a brit koronaékszerekben található.

A „második” gyémántot a Karowe-bányában találták, körülbelül 500 km-re északra Botswana fővárosától, Gaborone-tól. A korábbi legnagyobb felfedezés egy 1758 karátos kő volt, amelyet ugyanebban a bányában találtak 2019-ben.

Botswana a világ egyik legnagyobb gyémánttermelője, a világtermelés mintegy 20%-át adja – írja a BBC.

A gyémántot röntgentechnológiája segítségével észlelték. Ezt a módszert 2017 óta használják a nagy értékű gyémántok azonosítására és megőrzésére, hogy azok ne törjenek el az érczúzás során.

A cég nem közölt részleteket a kő drágakő minőségéről vagy értékéről.

A brit székhelyű Financial Times újság azonban arról számolt be, hogy Lucarához közel álló személyek, akiket nem neveztek meg, úgy becsülték, hogy a kő értéke minimum 40 millió dollár is lehet.

A korábban, 2019-ben talált 1758 karátos követ a Louis Vuitton francia divatmárka vásárolta fel egy meg nem nevezett összegért. A 2016-ban ugyanabban a bányában előkerült 1109 karátos gyémántot 53 millió dollárért vásárolt Laurence Graff londoni ékszerész, a Graff Diamonds elnöke 2017-ben.

Facebook
Twitter
Reddit
Telegram
Email
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés