ACNEWS

2024. June 30.   |   Pál napja

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Ad image

Méhviasz segíti az ukránokat a túlélésben

Méhviasz / Fotó: Shutterstock
Méhviasz / Fotó: Shutterstock
Egy új kutatás szerint a méhviasz lehet a megoldás az élelmiszerproblémára a háborús övezetekben, így Ukrajnában is.
Hirdetés
Ad image

Újfent bevetették magukat a brit tudósok az Ukrajnát ért orosz támadások közepette. Azonban most végre nem egy jelentéktelen megállapítással gazdagították a világot, hanem az ostrom alatt lévő ország méhészeinek segítenek új viaszcsomagolásokat kifejleszteni a romlandó élelmiszerek tartósítása számára.

A fentiek azért is lényegesek, mert az oroszok az elmúlt hónapokban Ukrajna energetikai infrastruktúráját vették célba. Ez leegyszerűsítve azt jelenti, hogy egyes területeken nem lesz lehetséges nyáron a hűtés. „Azzal mindenki tisztában van, hogy az élelmiszerek nagyon gyorsan meg tudnak romlani, ha nincs mód a tartósításra. A bogarakat is elpusztítani képes méhviaszos csomagolás használata természetes megoldás lehet a problémára.” – mondta Les Baille, a Cardiffi Egyetem munkatársa.

A kutatók a megfelelő csomagolás megtalálására különböző „receptekkel” kísérleteztek, amelyek a háborús övezetben is fellelhető tárgyakat kombinál. A cél, hogy olyan csomagolást hozzanak létre, amely képes tartósítani az élelmiszert. Egy darab ruhát vagy akár papírt méhviasszal és más, a természetben előforduló antimikrobiális növényekkel, például zsályával kombinálnak a pakolásokhoz. „A méhviaszos pakolásokat hagyományosan a szendvicsek élettartamának meghosszabbítására használják, de más termékek esetében is alkalmazhatóak.” – tette Baille. A méhviasz pedig nemcsak a szendvicsek csomagolása miatt jó választás. Ukrajna ugyanis Európa egyik legnagyobb méztermelője, így kézenfekvő megoldás lehet a tartósításban is.

Ezeknek a kifejlesztése a frontvonalon élőknek fontos különösen, hiszen az ott élőknek sokszor kell megküzdeniük áramkimaradásokkal, vagy hosszabb ideig tartó áramszünetekkel. A méhviaszos csomagolásokat a kenyérre és a gyümölcsökre, zöldségekre is fel tudják használni, amiknek a szavatossága így pár nappal meghosszabbik. Az ukrán katonák pedig ezeket a csomagoló papírokat már indén kipróbálhatják – írta meg a BBC.

Facebook
Twitter
Reddit
Telegram
Email
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés