ACNEWS

Mérgezőbb az újrahasznosított műanyag, mint az eredeti

Fotó: pixabay
Fotó: pixabay
A műanyag újrahasznosítása mérgezőbbé teheti magát a műanyagot, és nem szabad a szennyezési válság megoldásának tekinteni - figyelmeztetett a Greenpeace.
Hirdetés
Ad image

„A műanyagok természetüknél fogva összeegyeztethetetlenek a körforgásos gazdasággal” – áll a globális környezetvédelmi hálózat jelentésében, amely olyan kutatásokra épül, miszerint az újrahasznosított műanyagok mérgezőbbek, mint a szűz alkotóelemeik.

Tavaly 173 ország képviselői megállapodtak abban, hogy a következő két évben tárgyalásokat folytatnak egy olyan, jogilag kötelező érvényű szerződés kidolgozásáról, amely a műanyag „teljes életciklusát” lefedné a gyártástól az ártalmatlanításig.

„De … a műanyag toxicitása valójában növekszik az újrahasznosítással. A műanyagoknak nincs helyük a körforgásos gazdaságban, és egyértelmű, hogy a műanyagszennyezés megszüntetésének egyetlen valódi megoldása a műanyagtermelés tömeges csökkentése.” – mondta Graham Forbes, aki a Greenpeace USA globális műanyagkampányát vezeti.

Az 1950-es évek óta mintegy 8 milliárd tonna műanyagot gyártottak. A Greenpeace-jelentés egy sor szakértői értékeléssel ellátott kutatást és nemzetközi tanulmányt sorol fel, amelyek nemcsak azt mutatják, hogy a műanyagoknak csak egy elenyésző hányadát (9%-át) hasznosítják újra, hanem azt is, hogy azok, amelyeket mégis újrahasznosítanak, magasabb koncentrációban tartalmaznak mérgező vegyi anyagokat, megsokszorozva ezzel az emberi, állati és környezeti egészségre gyakorolt potenciális káros hatásukat.

A jelentés szerint az újrahasznosított műanyagok gyakran tartalmaznak nagyobb mennyiségű mérgező égésgátlókat, benzolt és más rákkeltő anyagokat, brómozott és klórozott dioxinokat, valamint számos endokrin rendszert károsító anyagot, amelyek változásokat okozhatnak a szervezet természetes hormonszintjében – irja a Guardian.

Facebook
Twitter
Reddit
Telegram
Email
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés