ACNEWS

Mi a különbség a paradicsomszósz és a paradicsomüré között?

Fotó: Unsplash
Fotó: Unsplash
Nem mindegy, hogy főzéskor melyik alapanyaghoz nyúlunk.
Hirdetés
Ad image

Paradicsomot egész évben lehet vásárolni, de általában nyáron és ősszel a legfrissebb, attól függően, hogy hol élünk. A paradicsomszezonon kívül, vagy amikor a recept megköveteli, a paradicsomkonzerv ugyanolyan jó, sőt néha még jobb is lehet, mint a friss gyümölcs. A konzervgyümölcsöket és – zöldségeket az érettség csúcspontján szedik, így tápanyagban gazdagok.

De mi a különbség a kettő között? Itt az ideje, hogy tisztázzunk a félreértéseket, és megfejtsük a paradicsomszósz és a paradicsompüré közötti különbséget.

A paradicsomszósz az érett paradicsomból nyert koncentrált, folyékony kivonat, amelyhez fűszereket, ecetet vagy édesítőszert is adhatnak. Főtt paradicsomból készül, amelyet addig hagynak főni, amíg a paradicsomból származó folyadék egy része elpárolog. Nem olyan darabos, mint más paradicsomos termékek, ezért jó folyékony alapanyag más összetevők hozzáadásához, például levesekhez, chilihez, pörköltekhez és más paradicsomalapú szószokhoz. Állaga a mártáshoz hasonlítható.

A bolti paradicsomszósznak is van néhány fajtája, például sima, só hozzáadása nélküli, bio vagy olasz stílusú. A legtöbb bolti paradicsomszósz fűszerek kombinációját tartalmazza, többek között sót, cukrot, ecetet, fokhagymát, hagymát, paprikát, bazsalikomot és másokat.

A paradicsompaszta viszont egy szuper sűrű és élénkpiros püré. Lényegében ez a paradicsom legkoncentráltabb formája, mivel a paradicsomot addig főzik és szűrik, amíg a végtermék a lehető legkevesebb vízzel sűrű állagú nem lesz.

Eltérő textúra

A paradicsomszósz és a paradicsompüré közötti fő különbség a textúra, amely az egyes termékek koncentrációjának közvetlen eredménye, és ezért befolyásolja, hogyan használjuk fel őket a főzés során.

Mindkettőnek erős paradicsomíze van, de a paradicsomszósz kevésbé erős és kevésbé sűrű. A paradicsompaszta sokkal koncentráltabb, és olyan sűrű, hogy nem lehet kiönteni a tartályából. Mivel a paradicsompüréhez nem adnak hozzá fűszereket, mint a paradicsomszószhoz, az íze erősebb, ezért lényegesen kevesebb paradicsompürére van szükség a munka elvégzéséhez.

Hogyan kell használni?

Akkor kell a paradicsomszósz, amikor a paradicsom ízének folyékony hordozójára van szüksége, például tésztaszószban, levesekben vagy pizzaszószban. Akkor használjuk, ha némi folyadékkal együtt kell ízesíteni, mint például a darált marhahús fűszerezésében, a pizzaszószban és a húsgombócoknál.

A paradicsompaszta akkor jön jól, amikor egy kis paradicsomos ízre van szüksége, például szószokban és levesekben, de nem akar vagy nem kell extra folyadékot hozzáadni a keverékhez. Csak néhány kanál paradicsompaszta kell az olyan receptekhez, mint a paradicsomleves, a vodkaszósz, a chili és a házi ketchup. A fasírt, a pásztortorta és a minestrone levesek kedvelt kiegészítője is.

via

Facebook
Twitter
Reddit
Telegram
Email
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés