ACNEWS

Miért pont tanévkezdéskor betegednek meg az iskolások?

Fotó: Pixabay
Fotó: Pixabay
Fáj a hasuk, hánynak, köhögnek..
Hirdetés
Ad image

Régi megfigyelés, hogy a nyári szünetről visszatérő gyerekek jó része a társaikkal való találkozás után, – legyen szó bölcsődéről, óvodáról, vagy iskoláról – pár napon belül betegségek tüneteit produkálják.

„A közösségbe visszakerülve a fiatalok kicserélik a magukban hordozott vírusokat, valamint a baktérium törzseket. Ennek következtében az iskolakezdés után néhány nappal jellemzően felső légúti, hurutos megbetegedéseket produkálnak. Ezen 8-10 nap alatt átesnek és nincs is több gond.” – tudta meg az AcNews dr. Török Lajos gyermek háziorvostól. „Számunkra ez egy igazán megterhelő időszak” – tette hozzá.

A megbetegedés szinte elkerülhetetlen, hiszen a diákok 45 percet töltenek egy légtérben. Amennyiben az iskolában gyakori lenne a szellőztetés, a gyerekek több időt tölthetnének a szabadban, és nem ülnének túl közel egymáshoz, lényegesen kisebb lenne az esély a fertőzésekre. Ezek ugyanis cseppfertőzéssel terjedő vírusok, és minél közelebb vannak egymáshoz a fiatalok, annál gyorsabban terjednek.

A gyermekorvos arra is felhívta a szülők figyelmét, mennyire fontos, hogy a változékony időjárás miatt – hiszen kora reggeltől délutánig, akár tíz fokot is emelkedhet a hőmérséklet – rétegesen öltöztessék a gyerekeket.

Nem csak szervi, hanem pszichés problémákkal is küzdhetnek a diákok.

„Az iskolakezdés nagy terhet ró a gyermekekre, hiszen a nyár az önfeledtségről, a szabadságról, és a keretek felszabadításáról szólt. A kötöttséghez való visszatérés így mindenképpen szorongással tölti el őket. A fantáziájukban megjelenik, hogy új iskolatermet, tanárokat és diáktársakat kaphatnak. Ez kibillenti őket a megszokott iskolai kerékvágásból, így egy újfajta alkalmazkodást kell kialakítaniuk, ami mindenképpen egy pici zavarhoz vezet” – tájékoztatott Pócsi Orsolya, klinikai szakpszichológus.

Elmondta, hogy a gyerekek a test nyelvén szokták lekommunikálni, ha a lelkiállapotuk kibillen az egyensúlyból. Ez azt jelenti, hogy gyakran valamilyen szervi bajra panaszkodnak. Leggyakrabban a fejfájás és a hasfájás szokott előfordulni, sokszor pszichogén (akaratlanul létrejövő – a szerk.) hányással kísérve. Ez általában reggel jelentkezik és otthon vagy az iskolába menet hánynak. Fontos, hogy a szülő ezekre a jelekre nagyon figyeljen, kizárva először az organikus (szervi – a szerk.) hátteret. A gyermekek ugyanis ebben az esetben olyan lelki problémával küzdenek, amit valamiért nem tudnak szavakkal kommunikálni.

„A nagyobb gyerekekre jellemző lehet a nagyfokú fáradtságérzet, az ingerlékenység, esetleg idegesség, ami szintén hasfájáshoz, fejfájáshoz és hányáshoz vezethet. A szülők sokszor gyógyszereket is betesznek a gyerek táskájába, pedig nem ez a megoldás. Először fel kell térképezni, mi az, ami miatt ez előfordulhat. Sokszor a teljesítménykényszer, a megfelelési kényszer áll a háttérben. Amikor a gyerekek látják például a szülő perfekcionizmusát, úgy érzik, hogy az iskolában nekik is a teljesítményükre kell helyezni a hangsúlyt. Ez is nagy fokú szorongást válthat ki belőlük, és a fent említett tünetekkel fogják lereagálni. Ilyenkor az a legfontosabb, hogy az a szülő, aki ilyen jeleket vesz észre a gyermekénél, üljön le és beszélgessen vele őszintén a problémákró” – zárta szavait a pszichológus.

Facebook
Twitter
Reddit
Telegram
Email
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés