Szinte mindenki által bizonyos tapasztalat, hogy az ízek rosszabbak a repülőkön, mint a földön. Most az is kiderült, hogy miért. Ennek az az oka, hogy 10 000 méteres magasságban az ízlelőbimbók tompulnak. A szakértők azt tanácsolják, hogy a fedélzeti menüben rendeljünk fűszeres termékeket, hogy az étkezésből némi élvezetet meríthessünk.
A kóla sem tűnik olyan ízletesnek a repülőkön. Amanda Reid tapasztalt utazó kifejtette, hogy az alacsony légnyomás és a kabin száraz légköre tompíthatja az íz- és szaglóbimbókat. Különösen az édes ízek érintettek: az intenzitás körülbelül 30%-kal csökken. „Mivel a kóla az egyik legédesebb ital, 330 ml-es dobozonként 35 g cukorral, a repülőgépen való fogyasztása kevésbé élvezetes” – tette hozzá.
Eközben azt mondja, hogy a savanykás italok veszítenek a legkevesebbet az ízükből a nagy magasságban, ezért a gyömbéres ital lehet a legjobb választás a repülés alatt. Ez azért van így, mert míg az ital édes jegyei elhalványulnak, a savanyú jegyek hangsúlyosabbá válnak, így üdítően fanyar lesz. A gyömbéres üdítőnek ráadásul az is előnye, hogy segít az utazási betegségben, mivel csökkenti az émelygést.