ACNEWS

Így néz ki belülről a brit migránsbárka

Fotó: Youtube / SkyNews
Fotó: Youtube / SkyNews
Elkezdték beköltöztetni a menekülteket abba a bárkába, melyet 500 fő befogadására szántak. Sokan egy úszó börtönhöz hasonlítják az ottani körülményeket.
Hirdetés
Ad image

Ahogy arról korábban mi is beszámoltunk, a Bibby Stockholm egy 305 láb hosszú, 10 659 tonnás, 222 kabinos bárka, melyet most arra használnak, hogy a migránsokat ott szállásolják el.

A brit bárka fedélzeten tartózkodó menedékkérők különböző beszámolókat osztottak meg az uszályon töltött életükről: az egyikük a „jó ételt és az ágyakat” dicsérte, másikuk viszont egy úszó „börtönhöz” hasonlította a hajót. A hajó fedélzetén az első éjszakát összesen 15 migráns töltötte. Több is lett volna, de 20 menedékkérő nem volt hajlandó felszállni, azzal a kifogással, hogy ’félnek a víztől’.

Egy algériai szerint a körülmények jók, egy afgán viszont az Alcatraz börtönhöz hasonlította a hajót – annak ellenére, hogy a létesítmények között van edzőterem, biliárdterem és tévék a hálószobákban – bár antennák nélkül.

„Az ember még a ruháit sem tudja rendesen betenni a szekrénybe. Olyan itt, mint egy börtönben – a zárak és a biztonsági ellenőrzések hangja olyan érzést kelt, mintha az Alcatrazba lépnék be. Szörnyű, hogy 500 embert akarnak itt elhelyezni. A szobatársam az éjszaka közepén pánikba esett, és úgy érezte, mintha megfulladna. Vannak közöttünk, akiknek az itteni orvos gyógyszereket adott depresszióra” – idéz egy migránst a DailyMail.

Mások azonban pozitívabban nyilatkoztak a Bibby Stockholmról szerzett első benyomásaikról. Az egyik férfi filmre vette a felkínált reggelit, amely gabonapehelyből, tojásból, sajtból, lekvárból és vajból állt. Más, belülről megosztott videók megmutatták a szobákat, amelyekben két különálló emeletes ágy, íróasztal, fürdőszoba, fűtés, ablakok és gardróbszekrény található.

Minden alkalommal, amikor a menedékkérők el akarják hagyni a hajót, át vizsgálják őket, akár egy reptéri biztonsági rendszerben. A biztonsági szabályok miatt ezután fel kell szállniuk a kikötő kijáratához vezető buszra, amely reggel 7 és este 11 óra között óránként közlekedik. Nincs kijárási tilalom, de elvárás, hogy az éjszakát a bárkán töltsék. A hajót éjjel-nappal őrzik, képzett őrökkel és térfigyelő kamerákkal, és a fedélzeten mintegy 60 alkalmazott dolgozik.

Facebook
Twitter
Reddit
Telegram
Email
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés