ACNEWS

Mikor tilos tiarát viselniük a hercegnőknek

Fotó: Pixabay
Fotó: Pixabay
Életében legalább egyszer minden kislány szeretne hercegnő lenni. És tiarát viselni.
Hirdetés
Ad image

A hercegnők egyik leghíresebb védjegye pedig a gyönyörű tiara – azonban a valódi hercegnők sem viselhetik ezeket a csodás ékszereket, amikor csak akarják. Erre ugyanis komoly protokoll szabályok vonatkoznak. Ezekkel pedig minden királyi ékszer viselőjének tisztában kell lennie.

„A diadémok a legformálisabb pillanatokra valók” – tájékoztat Josine Drogendik holland divatszakértő a Libelle magazinban. Szerencsére a hercegnőknek viszonylag nagy mozgásteret adnak a „hivatalos alkalom” kifejezés értelmezésében.

Az öltözködési szokások és a napszakok is szerepet játszanak abban, hogy viselhető-e tiara. A hercegnők délután öt óra előtt nem illeszthetnek hajkoronájukra tiarát. A királyi eseményeken általában a kalap a választott fejfedő. Öt óra után azonban a királyi családtagok viselhetik az ékszereiket.

Természetesen vannak kivételek, mint például a parlamenti megnyitó Nagy-Britanniában vagy a beiktatások és esküvők. A tiara viselésekor a legformálisabb öltözködési szabály alkalmazandó.

Az ékszer viselésében ráadásul az életkor is szerepet játszik. Egyes uralkodóházakban 18 éves korig nem szokták viselni. Ingrid Alexandra norvég és Amália holland hercegnő 18. születésnapjukon viselhették először a királyi ékszert.

Más esetekben a hercegnők tiarát csak az esküvőjükön viselhetnek először. Ráadásul nem sok hercegnő nevezheti sajátjának a meseszép ékszert, Droogendijk szerint ugyanis az ékszerek nem tartoznak senkihez. Sajnos a nemesi fejdíszek közül már sok elveszett az öröklések során.

A diadémoknak gyakran több viselője van. Így van ez a híres Cambridge Tiarával, közismertebb nevén a „szerelmesek csomója tiarával” is, amelyet már Diana hercegnő, II. Erzsébet királynő és őse, Mária királynő is viselt. Napjainkban ez Kate hercegnő kedvenc tiarája – írja a krone.at.

Annak érdekében, hogy az ékszerek ne váljanak unalmassá, egyes királyi családok megszemélyesíttetik őket. A svéd Zsófia hercegnőnek például van egy személyre szabott tiarája, amelyen a köveket többször is kicserélték, így ő a zöldesen csillogó smaragdokat gyémántokra cseréltette. Josine Drogendijk arról is beszámol, hogy egyes tiarákat magasabb rangú királyi családtagok számára tarthatnak fenn. A hercegnők tehát nem választhatják ki egyszerűen a kedvenc darabjukat, hanem előzetesen meg kell állapodniuk a fejdísz kiválasztásában, ahogyan ez Amelia holland vagy Szófia svéd hercegnő esetében is történt.

A tiara azonban hátrányokkal is jár. Az ékszer nehéz, és általában nagyon kényelmetlen.

Facebook
Twitter
Reddit
Telegram
Email
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés