ACNEWS

Mire jó a szájvíz – az öblögetésen kívül

Fotó: Pixabay
Fotó: Pixabay
A szájvizet mindenki ismeri. Azonban azt már kevesen tudják, hogy mennyi mindenre lehet jó. Akár még dezodorként is használhatod.
Hirdetés
Ad image

1892-ben, Karl August Lingner német vállalkozó hozta forgalomba az első szájvizet, az Odol-t. A benne található összetevők, beleértve a propándiolt, az alkoholt, a természetes aromákat és az illóolajokat, nemcsak a szájban pusztítja el a baktériumokat. Sok más dolog ellen is segít. Ezeket szedte most össze a 20min.ch a teljesség igénye nélkül.

Korpásodás ellen

A szájvíz gyakran tartalmaz mentolt, timolt, eukaliptuszt és metil-szalicilátot. Ezek mind olyan összetevők, amelyek segítenek a gombák elleni küzdelemben, valamint fertőtlenítő és gyulladáscsökkentő hatásuk van. Ha tehát korpásodással küzdesz, akkor egy kis szájvízzel megtisztíthatod a fejbőrödet. Mosás után finoman masszírozd be, majd öblítsd ki.

Izzadságszag ellen

Az olyan szájvizek, mint a Listerine, nemcsak a szájban lévő kellemetlen szagok ellen hatnak, hanem dezodorként is használhatók vészhelyzet esetén. Nem kell mást tenned, mint egy vattakorongra löttyinteni belőle egy keveset és bedörzsölni vele a hónod alját. Azonban, ha érzékeny a bőröd óvatosan használd ezt a trükköt.

 Az illatos szemetesért

A szemetesek gyorsan büdösek, különösen nyáron. Ezeket a szagokat egy kicsit visszafoghatod, ha szájvízbe mártott törlőpapírt vagy vattát teszel a vödör aljára. De inkább ne felejtsd el rendszeresen kivinni a szemetet.

Az ujjlenyomatos, koszos képernyők ellen

Tudtad, hogy Listerine stb. segítségével eltávolíthatod az olajos maradványokat és az ujjlenyomatokat a mobiltelefonod képernyőjéről? Egyszerűen tegyél egy keveset egy rongyra vagy zsebkendőre, és alaposan töröld le.

Vírusok ellen

A Journal of Dental Research folyóiratban megjelent klinikai tanulmány szerint a CPD-t (cetilpiridinium-klorid) tartalmazó szájvízzel végzett gargalizálás segít csökkenteni a koronavírus letelepedését a szájban. Ehhez legalább egy percig gargarizálj. Hasonlóképpen a szájban megtelepedő baktériumokat is kiírtja a megfelelő szájvíz.

Facebook
Twitter
Reddit
Telegram
Email
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés