ACNEWS

TikTok titkok: fekete teáért és szájvízért kiált a lábad

Fotó: Pixabay
Fotó: Pixabay
Egy orvos most TikTok-on osztotta meg, hogyan szabadulhatunk meg a kellemetlen lábszagtól egy egyszerű, mindenki számára elérhető trükkel.
Hirdetés
Ad image

Egy kaliforniai orvos, Dr. Joe Whittington TikTok oldalán osztja meg a legjobb házi praktikákat, amiket szakmabeliként tanult az évek alatt. A videókban olyan trükköket mutat meg, minthogy a kukoricakeményítő segíthet a bőrirritációnkon, vagy hogyan csökkentsük alkohol segítségével a hányingerünket.

Fekete teával a lábszag ellen

Dr. Whittington legutóbb több praktikát is mutatott arra, hogyan mondjunk búcsút a lábszagnak és a lábgombának. Az első videóban, amit a DailyMail szúrt ki, egy doboz fekete teát vesz elő a konyhaszekrényéből. A videó leírása szerint, ha fekete teában áztatjuk a lábunkat legalább 20 percig, csökkenni fog a szaga. Az italban található tanninok ugyanis elpusztítják a baktériumokat, amik a szagért felelősek és a pólusainkat is lezárják.

https://www.tiktok.com/@drjoe_md/video/7331504040704052523

A tanninok, azaz a csersav a növényekben található meg. Célja a kártevők elleni védelem. A tudósok pedig antioxidáns hatást tulajdonítanak neki, ami röviden azt jelenti, hogy elpusztítják azokat a problémákat, amelyek elősegítik a gyulladásokat. Fontos azonban megjegyezni, hogy ez mindössze egy házi praktika. Nincsenek olyan tanulmányok, amik alátámasztják, hogy valóban jó a fekete tea a lábszag ellen. Egy próbát azonban mindenképpen megér. Hiszen, ha másért nem, a lábmosástól megszűnik a szag.

A szájvíz lehet a lábgomba rettegett ellensége

A másik videóban már egy kicsit drágább trükköt mutat. Az orvos ugyanis szájvízzel küzd a lábszag ellen. A lábgomba, másnéven a tinea pedis, a lábujjak között kialakult fertőzés. Ez leggyakrabban azoknál fordul elő, akik folyamatosan szűk cipőt, mint például futócipőt hordanak. A gyakori tünetek között van a hámló bőr, viszketés, gyulladás, égő érzés, esetleg a hólyagok.

https://www.tiktok.com/@drjoe_md/video/7331824218599968042

A szájvizek többsége timolt tartalmaz, amelyek antibakteriális tulajdonsággal bírnak. Ezek pedig segíthetnek elpusztítani a fertőzést. Nem meglepő módon arról se készült kutatás, hogy mennyire hatékony szájvízzel fertőtleníteni a lábunkat, ráadásul meglehetősen drága móka tud lenni. Ezért lehet jobban járunk, ha a Listerine helyett inkább egy erre kifejlesztett krémet veszünk a patikában.

Facebook
Twitter
Reddit
Telegram
Email
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés