ACNEWS

Miről árulkodnak a fehér foltok a körmön?

A körmünk állapota sokat elárul az egészségünkről./ Fotó: Unsplash
A körmünk állapota sokat elárul az egészségünkről./ Fotó: Unsplash
Félholdak, fehér foltok, törékenyek - a körmök állapota sokat elárul az ember egészségéről. Vajon mi állhat az egyes tünetek mögött, és mikor érdemes orvoshoz fordulni?
Hirdetés
Ad image

Vannak, akik soha nem gondolnak rá, mások tüzetesen figyelik a körömágyon lévő tejfehér félholdakat. Egyeseknél feltűnőbbek – másoknál alig látszik. A hagyományos kínai orvoslás szerint minél jobban látható az úgynevezett lunula – vagyis körömhold -, annál inkább energikus és egészséges szervezetről árulkodik.

A nyugati orvoslásban ezeket a körmökön található rendellenességeket nem tartják az egészség szempontjából nagy jelentőségűnek.

A FITBOOK a müncheni bőrgyógyásszal, Dr. med. Timm Golüke-val nemcsak a lunuláról, hanem más feltűnő jellegzetességekről, például a körmökön lévő fehér foltokról vagy horpadásokról, és az egészséggel való lehetséges összefüggésekről is beszélgetett.

Tejfehér félholdak a körmön

„A lunula teljesen normális, és a köröm mátrixának jól látható része. A lunula pontos funkciója nem ismert, de a körömmátrix felelős körmeink növekedéséért. Ezen a ponton képződnek az új bőrsejtek, amelyek keratint termelnek” – fejtette ki a bőrgyógyász.

Körömlemez vályúszerű mélyülése

„A körömágyban lévő horpadások okai nagyon különbözőek. Lehetnek genetikai eredetűek vagy betegségre utalnak. A C- és B2-vitamin hiánya kiválthatja a deformációt. A lehetséges betegségek közé tartozhatnak a pajzsmirigy- vagy anyagcsere-betegségek.”

Fehér foltok a körmön

„A körömön lévő fehér foltok általában ártalmatlan légzsákok, amelyek a köröm növekedésekor keletkeznek, és maguktól újra kinőnek. Azonban sérülések, például helytelen manikűrözés miatt is kialakulhatnak fehér foltok vagy csíkok. Bizonyos esetekben azonban ez a körömelváltozás a gyomor-bélrendszeri betegség tünete is lehet, vagy gyengült immunrendszerre utalhat” – magyarázta dr. Golücke.

Vékony és törékeny körmök

„Ennek oka lehet a vitaminok és ásványi anyagok, például a vas, a kalcium, a biotin, az A- és B-vitamin hiánya. A vitaminhiány oka lehet például egy gyógyszer, például antibiotikum mellékhatása. De más egészségügyi okok is állhatnak mögötte, például emésztési vagy keringési zavarok, pajzsmirigy- és bőrbetegségek, valamint allergiák”

Sárgásan megvastagodott körmök

„Ha a körmök megvastagodnak, sárgássá válnak és gyorsan törnek, különösen a hegyüknél, az általában körömgombára utal. Ilyenkor bőrgyógyászhoz kell fordulni a gomba kezelése érdekében” – figyelmeztetett az orvos.

Sötét foltok a körmön

„Ha sötétbarnától a feketéig terjedő elszíneződések vannak, mindenképpen forduljon orvoshoz, hogy megbizonyosodjon arról, hogy nem melanoma okozza. Általánosságban elmondható, hogy a köröm állapotának, színének és alakjának hirtelen változását mindig orvosnak kell tisztáznia”.

A legtöbb rendellenesség ártalmatlan

Valójában a körmök állapota, például a fehér foltok, elárulhatnak valamit az egészségünkről. A legtöbb esetben ezek a rendellenességek ártalmatlanok. Egyes változások betegség tünetére vagy esetleges alultápláltságra utalhatnak. Kétség esetén ezért mindig tanácsos orvoshoz fordulni – írja a FITBOOK.

Facebook
Twitter
Reddit
Telegram
Email
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés