ACNEWS

Morawiecki: Közép-Európa hangja erőteljesen hallható Brüsszelben

özép-Európa hangja erőteljesen hallható Brüsszelben, a térségbeli országok apró dolgokban különbözhetnek, de a hangjuk ma sokkal erősebb, mint öt vagy tíz évvel ezelőtt - jelentette ki Mateusz Morawiecki lengyel kormányfő kedden a lengyelországi Karpaczban szervezett 31. Nemzetközi Gazdasági Fórumon.

Hirdetés
Ad image

özép-Európa hangja erőteljesen hallható Brüsszelben, a térségbeli országok apró dolgokban különbözhetnek, de a hangjuk ma sokkal erősebb, mint öt vagy tíz évvel ezelőtt – jelentette ki Mateusz Morawiecki lengyel kormányfő kedden a lengyelországi Karpaczban szervezett 31. Nemzetközi Gazdasági Fórumon.

A lengyel miniszterelnök cseh hivatali partnerével, Petr Fialával lépett fel este közös pódiumbeszélgetésen.

Fiala úgy vélte: „a közép-európai országok hangja nélkül”, ezen belül Lengyelország és Csehország közös fellépése nélkül Európa „nem lenne ennyire egységes az ukrajnai háború ügyében. „A nyugat-európai országok ráébredtek, hogy eddigi politikájuk Oroszországgal szemben nem volt sikeres, jobban kezdték odafigyelni Közép-Európa hangjára, történelmi tapasztalatára, figyelmeztetéseire” – fogalmazott Fiala.

Morawiecki úgy értékelte: Fiala tavaly decemberi kormányra lépése után megszűntek „bizonyos ellentétek” a cseh-lengyel kapcsolatokban, a két ország „egy hullámhosszon tud sugározni” a geopolitikai témákban. Úgy vélte: a globális geopolitikában „fordulóponthoz értünk”, jelenleg „az egyhangúság alapvetően fontos, különösen Ukrajna hatékony támogatásában”.

Fontosnak nevezte a katonai és a humanitárius segítségnyújtás mellett Ukrajna pénzügyi támogatását is. Kiemelte a közös fellépést az uniós színtéren az energiaügyekben is. Szerinte „az energiapolitika korábbi verziója romokba dőlt, ezeken a romokon pedig új energetikai politikát építünk”.

A közép-európai térség hangja „erőteljesen hallható” Brüsszelben”, ez részben az uniós soros elnökséget jelenleg betöltő Csehországnak köszönhető, valamint annak is, hogy „egyesültünk a visegrádi csoportban, de a balti országokkal, Romániával, Bulgáriával, Horvátországgal is” – folytatta Morawiecki. „Apró dolgokban különbözhetünk Közép-Európában, de a hangunk ma sokkal erősebb, mint öt vagy tíz évvel ezelőtt” – fogalmazott.

A „közép-európai Davosnak” is nevezett nemzetközi gazdasági fórumot idén 31. alkalommal rendezik meg, rekordszámú, közel ötezer résztvevővel. (MTI)

Facebook
Twitter
Reddit
Telegram
Email
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés