ACNEWS

Moszkva ukrán hadifoglyokat adott át Magyarországnak

Fotó: pexels
Fotó: pexels
Az orosz ortodox egyház közleménye szerint Oroszország által elfogott ukrán katonákat szállítottak Magyarországra.
Hirdetés
Ad image

Feltételezések szerint eddig 11 kárpátaljai származású hadifogoly érkezett.

Az Oroszországban fogságba esett katonák egy csoportját, akik az ukrán oldalon harcoltak, átadták Magyarországnak – derül ki az orosz ortodox egyház közleményéből. Erről az Index.hu számolt be csütörtök este. Ukrán médiajelentések szerint eredetileg tizenegy hadifogolyról van szó, akik Kárpátaljáról származnak, ahol a magyar kisebbség él. Az átadásra „Őszentsége Cirill, Moszkva és egész Oroszország pátriárkájának áldásával” és az orosz ortodox egyház közvetítésével, az egyházak közötti együttműködés keretében kerül sor a magyar fél kérésére. A kiadatás egyik közvetítője a Szuverén Máltai Lovagrend Segélyszervezete.

Az ukrán fél eddig hivatalosan nem nyilatkozott az átadásról. Az RBC ukrán hírügynökség szerint az átadásról szóló döntést nem egyeztették Ukrajnával. A katonák ukrán állampolgárok, így áthelyezésük harmadik országba Ukrajna beleegyezése és közvetlen bevonása nélkül nem lehetséges – idéznek egy bennfentest. Az akció egyik célja az ortodox egyház legitimitásának helyreállítása, amely ellen kiterjedt nemzetközi szankciókat vezettek be.

Az ATV kérdésére Semjén Zsolt részleteket nem árult el, de a miniszterelnök-helyettes annyit elmondott, hogy „mindez az Orosz Ortodox Egyház gesztusa Magyarország iránt, ezek az emberek a szabadságukat ennek köszönhetik”.

Facebook
Twitter
Reddit
Telegram
Email
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés