A legtöbb vitamin közvetlenül a gyümölcs és zöldség héja alatt található. Ezért eszi a legtöbb ember az almát, körtét, szilvát vagy sárgabarackot héjastul, csakúgy, mint a cseresznyét és a bogyós gyümölcsöket. De mi a helyzet a többi fajtával? A Fitbook négy olyan finom gyümölcsöt mutat be, amelyeknek a héját habozás nélkül megeheted – feltéve, hogy fogyasztás előtt alaposan megmosod őket. Ráadásul ezekben az esetekben különösen fontos, hogy kizárjuk a növényvédőszerekkel és egyéb toxinokkal való szennyezettséget.
A banán héja káliumban és rostban gazdag
A banánhéj elfogyasztásának gondolata nem tűnik különösen csábítónak, ráadásul viszonylag kemény és kissé kesernyés az íze. A héja azonban extra adag káliumot tartalmaz, amely elengedhetetlen az izmok, sejtek és idegek normális működéséhez. Emellett értékes rostforrás, és rendkívül gazdag antioxidánsokban, amelyek védenek a rák ellen és csökkentik a gyulladást.
Dobd a banán héját a turmixgépbe, és használd turmixok vagy házi banánkenyér összetevőjeként. A főtt banánhéj egyébként remekül helyettesíti a szalonnát vagy a pulled porkot a húsmentes receptekben. Emellett az egzotikus kevergetve sült ételek vagy curryk is tápanyagokban gazdagíthatók vékonyra szeletelt banánhéjjal.
Ha leszeded a kivi héját, kihagyod a legjobb részt
A kivi héja szőrös, ezért nem éppen ízletes, de az egyik legegészségesebb. Ha a gyümölcshússal együtt eszed a héját is, 50 százalékkal több rostot, 32 százalékkal több folsavat és 34 százalékkal több E-vitamint juttatsz a szervezetbe.
A szőrös bunda könnyen eltávolítható, ha a gyümölcsöt tiszta törölközővel megdörzsöljük, zöldségkefével súroljuk vagy kanállal kaparjuk le.
A sportolóknak feltétlenül meg kell enniük a görögdinnye héját
Míg a rózsaszín hús frissítő élvezet, különösen a forró nyári hónapokban, a fehér-zöld héja azonban nem túl kecsegtető. Pedig a görögdinnye héja tele van rosttal, aminosavakkal, ásványi anyagokkal és antioxidánsokkal, amelyek védelmet nyújtanak a szívbetegségek, a cukorbetegség, a rák és más krónikus betegségek ellen. A héj tartalmazza az L-citrullin nevű aminosavat, amely javítja a merevedési funkciókat a Viagra vagy egyéb potencianövelő szerek veszélyes mellékhatásai nélkül. Továbbá kitágítja az ereket, ezáltal javítja az oxigénellátást. Ennek hatására az izmok nem fáradnak el olyan gyorsan edzés közben, így javul a sportteljesítmény.
A narancs- és a citromhéj igazi vitaminbomba
A citrusfélék héja antibakteriális anyagokat tartalmaz, amelyek gátolják a káros mikroorganizmusok szaporodását a szájban. Emellett egy erős antioxidánst, a D-limonént is tartalmazzák. Ez nemcsak a szívet védi, hanem tartósan csökkenti a szövet- és sejtkárosodást is, amely részben felelős a korai öregedésért.
Frissen és finomra reszelve desszertek és sütemények összetevőjeként, illetve szárítva és/vagy por formájában teák vagy kiadós ételek fűszereként is tökéletes.