ACNEWS

Négy embert ölt meg az áradó Duna, lezárják a pesti rakpartot

Fotó: Shutterstock
Fotó: Shutterstock
Az évszázad legnagyobb árvize sorra szedi az áldozatokat Németországban, már Ausztriában is nagy a baj.
Hirdetés
Ad image

Két újabb áldozat holttestére bukkantak Németországban, miután Schorndorf egyik családi házba és egy schrobenhauseni bérházba tört be a Duna. Ezzel már 4-re nőtt a németországi áldozatok száma. A katasztrófavédelem még szombaton megtalálta egy 22 éves tűzoltó holttestét. A szerencsétlenül járt férfi a svábországi Offingenben borult vízbe. Eközben a Deutsche Bahn korlátozásokat jelentett be a dél-németországi vasúti vonalakon: Münchent nem lehet megközelíteni Stuttgartból, Würzburgból és Nürnbergből.

Egy 185 főt szállító távolsági vonat pedig kisiklott Badenben. Hétfőre leállt a hajózás a Felső-Rajnán is, majd egy személyszállító hajót kellett evakuálni Deggendorfban, amely a dunai árvíz miatt nem tudott haladni. A fedélzetről mintegy 140, főként idősebb utast szállítottak partra a gumicsónakokkal. 

A hétvégén már kétezer embert telepítettek ki Bajorország és Baden-Württemberg egyes körzeteiben. Míg hétfőn háromezer embernek kellett elhagyni az otthonát, de a számuk várhatóan tovább nő – írta az econimix.hu. Eközben Ausztriában leállították a Duna teljes szakaszán a hajóközlekedést a magas vízszint miatt – idézte az MTI. A magas vízállás miatt nem garantálható a közlekedés biztonsága – közölte Christoph Caspar, a dunai közlekedésért felelős Via Donau állami vállalat szóvivője a dpa német hírügynökséggel.

Budapesten 670 centiméter körüli tetőzés várható. Az elsőfokú készültségi szintű vízállást 621 cm jelenti, és 645 centiméternél önt ki a Duna az alsó rakpartra, tehát azt le fogják zárni. Lakóházak nincsenek veszélyben, az ártérre épített üdülőterületek viszont igen. A legnagyobb gond, hogy tartós lesz az árhullám – közölte az Országos Vízügyi Főigazgatóság szóvivője az M1 aktuális csatornán kedd este.

Facebook
Twitter
Reddit
Telegram
Email
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés