ACNEWS

2024. September 12.   |   Mária napja

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Ad image

Nem cicóznak a svédek, kilőnek 500 barnamedvét

fotó: Virág Márton
fotó: Virág Márton
A svéd zöldek pedig hörögnek, szerintük nem egyszerűen a populáció szabályozásáról, hanem trófeavadászatról van szó.
Hirdetés
Ad image

Hörögnek a svéd természetvédők, mert félezer barna medvét lőnek ki a tervek szerint az idei vadászszezonban. Az engedélyre rákerült a pecsét, így a medveállományt legálisan megritkítják a vadászok. Emiatt tiltakoznak a svéd természetvédők, szerintük nem vadgazdálkodásról, hanem trófeavadászatról van szó – idézte a TelexGuardiant.  

A lap szerint a barnamedvéket az 1920-as években majdnem a kipusztulásig vadászták Svédországban. Ezután viszont nagyobb figyelmet fordítottak a gondos vadgazdálkodásra, így érte el a populáció 2008-ban a közel 3300-as csúcsot. Az elmúlt öt évben azonban ismét egyre több medvét vadásztak le, tavaly például rekordszámú, 722 példányt lőttek le. Az idei engedélyeztetéssel a svédországi medveállomány 2000-re fogyna. Ami 2008-hoz képest közel 40 százalékos csökkenést jelentene.

Ugyanakkor a svéd környezetvédelmi hivatal az életképes populáció fenntartásához 1400 medvét tart szükségesnek. Az elmúlt években azonban több száz farkast és hiúzt is kilőttek, ami felerősítette a természetvédők aggodalmait. A Svéd Vadászati és Vadgazdálkodási Szövetség álláspontja szerint a medvevadászatok célja csupán az, hogy egyensúlyt teremtsenek az ember és a nagyragadozók között.

A barnamedve szigorúan védett faj Európában. A svéd természetvédők szerint a magas vadászati kvóták sértik az Európai Unió élőhely védelmi irányelvét, amely szerint „a szigorúan védett fajok szándékos vadászata vagy leölése tilos”. Az uniós szabályok szerint ez a tilalom csak „végső esetben” oldható fel: a közbiztonság, a termények, illetve a természetes növény- és állatvilág védelme érdekében.

Facebook
Twitter
Reddit
Telegram
Email
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés