ACNEWS

2024. July 18.   |   Frigyes napja

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Ad image

Nem kapunk 50 forintot a visszaváltott üvegekért

Fotó: Shutterstock
Fotó: Shutterstock
Július 1-jén, azaz ma élesedett az új üvegvisszaváltási rendszer. Háromféle lehetőség közül választhatunk visszavitelkor. Készpénz nem jár.
Hirdetés
Ad image

Július első napjával, azaz mától élesedett az új üvegvisszaváltási rendszer. Ezzel jelentős változások lépnek életbe az italcsomagolások visszaváltásában, hiszen ezzel a nappal járt le a szektor szereplőinek adott moratórium. Ozoli Gábor, a MOHU szóvivője elmondta az InfoStartnak, hogy a megvásárolt italok csomagolásait ezentúl nem szabad összenyomni. Ennek oka, hogy az automatának fel kell ismernie azokat. Miután bedobtuk őket a gépbe három opció közül választhatunk:

  • kinyomtat nekünk a gép egy vouchert, ami az üzletben levásárolható,
  • utalással közvetlenül visszaigényelhetünk a bankkártyánkra,
  • vagy akár jótékony célra is felajánlhatjuk az összeget.

Lényeges azonban, hogy ha kézi visszaváltást igénylünk, amikor is az automata helyett a boltnak adjuk vissza a palackokat közvetlenül, akkor csak az első opciót tudjuk majd választani.

„A gyártók most már nem hozhatnak forgalomba olyan műanyag, alumínium vagy üveg italcsomagolást, ami nem visszaváltható, nincs regisztrálva a visszaváltó rendszerbe” – mondta a szóvivő. Hozzátette, ez még azt jelenti, hogy ami június 30-ig forgalomba került, azok ott lesznek a polcokon, mindaddig, amíg le nem jár a szavatosságuk. A visszaváltható csomagolásokon jelezve van a címkéken egy logóval az 50 forintos betétdíj, ami vissza is lesz értük fizetve a visszaváltáskor.

Ozoli Gábor arra is kitért, hogy a rendszer célja, hogy az italcsomagolások anyaga minél nagyobb részben legyen újrahasznosítva. A betétdíjas rendszer érinti az üdítők, alkoholos italok csomagolását egyaránt, így a sörök, borok üvegeit is. Azonban a boltoknak minden esetben jelezniük kell, hogy melyik italcsomagolás visszaváltható és melyik nem. Az 50 forintos betétdíjat pedig egyfajta motivációnak nevezte, hogy a vásárló szívesebben vigye vissza a kiürült palackokat.   

Facebook
Twitter
Reddit
Telegram
Email
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés