ACNEWS

2024. September 18.   |   Diána napja

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Ad image

Németország egy ukrán búvár letartóztatását követeli

Pexels
Pexels
Németország arra szólította fel Lengyelországot, hogy tartóztassa le azt az ukrán búvárt, aki részt vett az Északi Áramlatot ért robbantásban.
Hirdetés
Ad image

Németország arra kérte Lengyelországot, hogy tartóztasson le egy ukrán búvároktatót. A férfi állítólag tagja volt annak a csapatnak, amely két évvel ezelőtt felrobbantotta az Északi Áramlat gázvezetékeket. A német média forrásai szerint azonban úgy tűnik, a férfi már nem él Lengyelországban.

A Balti-tenger alatt gázt szállító, több milliárd dolláros Északi Áramlat 1 és 2 gázvezetékek 2022 szeptemberében, hét hónappal azután, hogy Oroszország teljes körű inváziót indított Ukrajna ellen, egy sorozatos robbantás következtében megrepedtek. A német nyomozók úgy vélik, hogy a fent említett ukrán búvár tagja volt annak a csapatnak, amely a robbanóanyagokat elhelyezte – számolt b a Reuters.

A német főügyészség nem kívánta kommentálni a jelentéseket, amelyek szerint a német kormány júniusban európai elfogatóparancsot adott át Lengyelországnak. A lengyel államügyészség sem kommentált az esetet. A német belügyminisztérium nem kívánt nyilatkozni, az igazságügyi minisztérium pedig nem válaszolt azonnal az e-mailben küldött megkeresésre.

Egy másik férfit és egy nőt – szintén ukrán búvároktatókat – is azonosítottak a nyomozás során, de egyelőre nem adtak ki ellenük elfogatóparancsot. Oroszország az Egyesült Államokat, Nagy-Britanniát és Ukrajnát tette felelőssé a robbanásokért, amelyek nagyrészt elvágták az orosz gázt a jövedelmező európai piactól. Ezek az országok tagadták a részvételt.

Németország, Dánia és Svédország vizsgálatot indított az incidens ügyében, és a svédek robbanóanyag nyomaira bukkantak a helyszínről előkerült több tárgyon. Ez megerősítette a szándékosságot. A svéd és a dán vizsgálatot idén februárban gyanúsítottak azonosítása nélkül zárták le. Németország azonban folytatta a nyomozást. Tavaly januárban állításuk szerint olyan bizonyítékokra bukkantak, amik alátámasztják, hogy képzett búvárok rögzítették az eszközöket 70-80 méter mélyen.

Facebook
Twitter
Reddit
Telegram
Email
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés