ACNEWS

Nigériában egyre romlik a biztonsági helyzet, az erőszak azonban nem a vallási ellentétekben gyökerezik

Nigériában már több éve egyre romlik a biztonsági helyzet, az erőszak azonban nem a vallási ellentétekben gyökerezik, hanem abban, hogy az ott élők a szűkös erőforrások miatt rivalizálnak - jelentette ki Valdis Dombrovskis, az Európai Bizottság alelnöke az Európai Parlament plenáris ülésén szerda este.

Hirdetés
Ad image

Nigériában már több éve egyre romlik a biztonsági helyzet, az erőszak azonban nem a vallási ellentétekben gyökerezik, hanem abban, hogy az ott élők a szűkös erőforrások miatt rivalizálnak – jelentette ki Valdis Dombrovskis, az Európai Bizottság alelnöke az Európai Parlament plenáris ülésén szerda este.

A nigériai Owo városának keresztény templomában történt múlt vasárnapi mészárlásról folytatott plenáris vitában a biztos elmondta: Nigéria rendelkezik a legnagyobb gazdasággal Afrikában, a legsűrűbben lakott ország a kontinensen, ahol fele-fele arányban muzulmán és keresztény a lakosság.

„Ebben az országban jelen van az afrikai kontinenst érintő minden kihívás” – tette hozzá.

Mint mondta, a vérfürdő az ország déli részén történt, a szélsőséges iszlamisták főként a ország északi felében követnek el támadásokat. A nigériai erőszak az ott élő muzulmán közösségekre is kiterjed, mivel sok az etnikai ellentét, és a mélyszegénység tovább súlyosbítja a helyzetet.

„Elítéljük a támadást és az erőszak minden formáját, függetlenül attól, hogy milyen vallási közösségek ellen követik el a bűncselekményeket” – húzta alá a biztos. Emlékeztetett, hogy fejlesztési ügyekben az EU többszörös segítséget nyújt Nigériának, folyamatos politikai és emberi jogi párbeszédet folytat az ottani vezetéssel, és humanitárius segítséget is biztosít a régiónak.

Hölvényi György, a KDNP uniós parlamenti képviselője felszólalásában hangsúlyozta, „ki kell jelentenünk: a pünkösdi ünnepi szentmisén elkövetett támadás a keresztény hívők ellen irányult”. A tömeges gyilkosság nem magyarázható a földművelő népesség és a nomád állattartók közötti konfliktussal – tette hozzá.

Azt mondta, az egyházi intézmények elsők voltak most is a segítésben, a támadás után a szomszédos szövetségi államban lévő Onithsa érsekség kórháza ötven ágyat ajánlott fel a súlyos sérültek ellátására. Felhívta a figyelmet, hogy az egyébként nyersolajban gazdag Nigériában az ukrajnai háború következtében duplájára emelkedett a gázolaj ára, a kialakuló energiaellátási válság miatt a kórházi eszközök működtetése óriási kihívássá vált.

Hölvényi rámutatott, hogy a nigériai kormány ígéretei ellenére a szélsőséges terrort nem sikerült megfékezni, a biztonsági helyzet egyre romlik, ami aláássa a fejlesztéspolitikában elért uniós eredményeket is.

„Európai politikusokként felelősséget kell vállalnunk a szenvedőkért. Fel kell hagyni a közömbösség által szült passzív diszkriminációval. Képviselőcsoportjainkban dolgoznunk kell azért, hogy az EP képes legyen fellépni a nyílt keresztényüldözéssel szemben” – hangsúlyozta a kereszténydemokrata képviselő. (MTI)

Facebook
Twitter
Reddit
Telegram
Email
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés