ACNEWS

Nincs elég katona, soha nem látott toborzásba kezd Ukrajna

Erőszakkal viszik a hadköteles ukrán férfiakat a frontra Fotó: Illusztráció / Pixabay
Erőszakkal viszik a hadköteles ukrán férfiakat a frontra Fotó: Illusztráció / Pixabay
Komoly áttörést ért el az ukrán hadsereg, de az ellentámadás közben maguk is súlyos csapásokat szenvedtek.
Hirdetés
Ad image

Már több mint három hónapja beindult az ukrán ellentámadás, ami az elmúlt hétvégén átütő sikert aratott – adta hírül Olekszandr Tarnavszkij, a déli ellentámadás parancsnoka. A tábornok a Guardiannak elárulta: az ukrán erők  több hetes aknamentesítés után áttörték az első orosz védelmi vonalat Zaporizzsja közelében.

Szerinte a második és harmadik védelmi vonal már jóval gyengébb az elsőnél. Ezért arra számít, hogy csapataik gyorsan törnek majd előre. Az áttörés miatt az oroszok csapatokat csoportosítottak át erre a területre más frontszakaszokról. De előbb-utóbb ki fognak fogyni a jó katonákból – véli a tábornok.

Az áttörésnek súlyos ára van

Az ellentámadás során nemcsak az oroszok, hanem az ukránok is súlyos veszteségeket szenvedhettek el.  – írta a privatbankar.hu. Ahogy közelednek a célhoz, úgy veszítik el a „legerősebbeket és legjobbakat” – fogalmazott Tarnavszkij tábornok.

Kijev szerint több mint 51 ezer orosz katona esett el a védelmi vonalak mögött az offenzíva kezdete óta. De ha ez a szám stimmel, akkor ukrán oldalon is hasonló a helyzet. Az ukránhoz képest tízszeres orosz veszteségekről szóló kijevi közlések aligha hihetők a Die Welt elemzése szerint. Amerikai tisztviselők azzal számolnak, hogy mintegy 70 ezer ukrán katona esett el és 120 ezer sebesült meg eddig az orosz agresszió kezdete óta. Orosz oldalon pedig 120 ezer halott és 180 ezer sebesült lehet.

A német lap szerint egyre több jel utal arra, hogy az ukrán hadsereg lassan eléri teljesítőképessége határát. Volodimir Zelenszkij ukrán elnök egy augusztus végi sajtótájékoztatón arról beszélt, hogy a katonai vezetők az eddiginél szélesebb körű mozgósításra kérték.

60 ezer férfit besoroznának

A kormány megbízott egy nagy reklámügynökséget azzal, hogy csökkentse azok félelmét, akiknek adategyeztetés céljából fel kell keresni a toborzóirodákat. „A félelem természetes. A bátorság legyőzi a félelmet” – hangzik el a reklámfilmben, amelyben egy kisfiú lemegy egy sötét pincébe zseblámpával a kezében.

Közben egyre több olyan esetre derül fény, amikor orvosok hamis diagnózisokkal próbálnak segíteni a pácienseiknek a besorozás elkerülésében. Fedir Veniszlavszkij, aki az ukrán elnököt képviseli a parlamentben, a hétvégén olyan változást helyezett kilátásba, amely 60 ezer férfit érinthet. Eszerint behívhatják például a 30 év feletti, másoddiplomás képzésben résztvevőket is. A minisztérium egyúttal jelentősen csökkentette azon betegségek listáját, amelyek megléte esetén felmentést ad a szolgálat alól.

Facebook
Twitter
Reddit
Telegram
Email
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés