ACNEWS

Novák Katalin kegyelem-rekordot döntött

Fotó: Illusztráció / Pixabay
Fotó: Illusztráció / Pixabay
Soha ennyi elítélt nem szabadult még elnöki kegyelemmel a rendszerváltás óta
Hirdetés
Ad image

Idén már 25-en kaptak elnöki kegyelmet. Április 27-én pedig, egyetlen nap alatt 22-en.

A köztársasági elnök március végéig összesen három kérelmet hagyott jóvá, vagyis havi egyet, aztán meg egyetlen nap alatt további 22-t. Utóbbival új rekordot állított be, pedig már tavaly is megdöntött kettőt:

Tavaly az elé került végrehajtási kegyelmi kérvények 5,67 százalékát hagyta jóvá – ilyen magas arányra 25 éve nem volt példa. Utoljára 1997-ben volt hasonlóan magas a jóváhagyási arány, még Göncz Árpád idejében.

Illetve szintén tavaly a jogerősen még el nem ítélt vádlottaknak adható eljárási kegyelemből hetet hagyott jóvá, ez is magas szám, főleg úgy, hogy ilyen típusú kegyelmet az utóbbi tíz évben senki sem kapott.

A hvg.hu közérdekű adatigénylésére válaszul a Sándor-palota közölte, hogy az államfő április 27-i kegyelmi döntései közül „hat kapcsolódott a Hunnia-perben érintett személyekhez”, és a további, kegyelmet kapott „16 személy mindegyike külön büntetőügy terheltje volt”. Azt is írták, hogy a 22 döntés mindegyike végrehajtási kegyelmi döntés volt, vagyis az érintettek jogerős büntetése ért ezzel véget.

Facebook
Twitter
Reddit
Telegram
Email
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés