ACNEWS

2024. September 07.   |   Regina napja

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Ad image

Nyalsz vagy harapsz? Így változik a fagyi íze

Fotó: Shutterstock
Fotó: Shutterstock
A fagylalt elfogyasztásának módja egy új tanulmány szerint befolyásolhatja a jeges édesség ízét. Te nyalsz vagy harapsz?
Hirdetés
Ad image

Az emberek általánosságban nem szoktak nagyobb jelentőséget tulajdonítani annak, hogy ki hogyan is eszi a fagylaltot. Persze, néha az érzékenyebb fogúak felszisszennek, ha látnak valakit, aki beleharap a jeges édességbe. Holland kutatók most azt kezdték el vizsgálni, hogy vajon befolyásol-e bármit az, hogy a jégkrémünket nyalogatjuk vagy harapjuk. A tanulmány szerint van: ez határozza meg, hogy gyümölcsösebb, vagy édesebb ízt érzünk.

Százhárom 18 és 30 év közötti kísérleti alanyt hívott meg fagyizni a Wageningeni Egyetem a Heute beszámolója szerint. Mielőtt megkapták volna az adagjukat, egy kérdőívet kellett kitölteniük, hogy kiderüljön, hogyan is esznek. Azaz harapják, nyalják, vagy szívják, hagyják-e, hogy a fagylalt a nyelvükön olvadjon el, vagy ezeknek a kombinációja érvényesül. Ezután lefilmezték, ahogy a résztvevők megették a fagylaltjukat. Ekkor derült ki, hogy az emberek 75 százaléka a fenti technikák kombinációjával eszi a fagylaltot.

A 13 három tesztalanyból végül 22-őt választottak ki a kutatók. Ezeknek az embereknek a teszt során hol harapni, hol nyalni kellett a fagylaltot. Majd úgy fogyasztották el, ahogy szokták. Az eredmény pedig sokkoló. Ha harapjuk, az sokkal gyümölcsösebbé teszi a fagylaltot, miközben az, ha hagyjuk lassan elolvadni a szánkban a fagyit, attól édesebb lesz az íze.

Facebook
Twitter
Reddit
Telegram
Email
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés