ACNEWS

A vártnál magasabb lehet a nyugdíjemelés és az éves korrekció

Fotó: Pixabay
Fotó: Pixabay
A számítások szerint akár 3,5 százalékos nyugdíjkorrekcióról is dönthet a kormány
Hirdetés
Ad image

Ahogy tegnap az AcNews is beszámolt róla, 51 ezer forinttal többet kaphatnak a nyugdíjasok. A jelenlegi havi 186 ezer forintos mediánnyugdíjjal számolva két és fél százalékos emelés esetén havi 4600 forinttal nőne a nyugdíj. Novemberben pedig januárig visszamenőleg érkezne a korrekció, ami összesen 51 ezer forint.

Süle-Szigeti Bulcsú közgazdász viszont nem ért ezzel egyet. Számítsa szerint a nyugdíjkorrekció képlete ökölszabály szerint az éves infláció (tehát ez esetben 17,5 százalék) és az év eleji nyugdíjemelés (2023-ban ez 15 százalékos volt) különbözete.

A nyugdíjtörvény ugyanis kimondja: az évközi nyugdíjkorrekciónál a – tárgyév első nyolc hónapjának tényadatára alapozott – nyugdíjas infláció várható mértékét kell figyelembe venni, amennyiben az meghaladja az általános infláció várható mértékét.

Idén éppen ez a helyzet: az első hét hónapban, tehát január–július között 24,2 százalék volt az átlagos nyugdíjas infláció, miközben az általános infláció csak 22,8.

„Mivel 2023-ban a nyugdíjas infláció sokkal magasabb, szerintem 2023-ban a nyugdíjas inflációt kell használni a nyugdíjkorrekció megállapításakor. A számítások szerint, egy összegben összesen 70-80 ezer forintra is számíthatnak a nyugdíjasok, amit szintén novemberben kapnak majd kézhez. Fontos, hogy ezek az összegek a jelenlegi, 209 901 forintos átlagnyugdíjra vetítve jönnek ki” – mondta a szakember a vg.hu-nak.

Facebook
Twitter
Reddit
Telegram
Email
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés