ACNEWS

Nyugi! Ha törik, ha fagy, lesz pálinka

Illusztráció / Fotó: Pixabay
Illusztráció / Fotó: Pixabay
A vezető pálinkafőző mester azt mondja, hogy érdemes évekre előre befőzni a pálinkát, mert a fagyok miatt egyre kevesebb lesz a termés.
Hirdetés
Ad image

A tavaszi fagyok elleni védekezés jelentősége az elmúlt időszakban alaposan felértékelődött. Az elmúlt 10 esztendőben minden évben volt egy, vagy több hazai gyümölcstermő körzetben jelentősebb fagykár. 

Így van ez most vasárnap óta is. Amikor azt hihettük volna, hogy végre itt a tavasz, csontig hatoló hideg csapott le a hazánkra.  Ez persze nem csak a városiaknak okoz fejfájást, hanem például a pálinka készítőknek is. Az AcNews, most megtudta, hogy mi lesz a sorsa a híresen jó szabolcsi pálinkának.

„Az alma most virágzik, a szilva félig meddig, bízunk benne, hogy megússzák…” – kezdte lapunknak a Panyolai pálinka vezető főzőmestere, Simon László. – „Az, hogy a bimbó mennyire fázott meg, majd még kiderül. Helyfüggő igazából. Nálunk a Szamos parton végig lefagyott most a termés, a falu alatt viszont megmaradt. Sajnos, ha a virág leesett, akkor abból már nem lesz gyümölcs, és aztán pálinka.”

Szerencsére felkészültek az ínséges időkre is. A főzőmester elmondta, hogy az ilyen esetekben rengeteg helyről vásárolnak fel gyümölcsöket.

„Tavaly sok termés volt. Ez azért jó, mert át tudjuk hidalni a szűkös időket. Van egy főzési, cefretárolási, és pálinkatárolási kapacitásunk. Szerencsére két-három évre előre megvagyunk a pálinkamennyiséggel. Persze az ár annál magasabb, minél kevesebb a gyümölcs az adott évben” – fejtette ki Simon László.

Facebook
Twitter
Reddit
Telegram
Email
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Ad image
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

Elindult az ACNews YouTube csatornája!

Mi vár rád a csatornánkon? Izgalmas, folyamatosan frissülő tartalmak, sztárinterjúk és aranyos kiskutyák!